Järvenpään kulttuurikohteet avautuvat kesäksi

Eero & Venny


 

Järvenpään museopalveluiden kohteiden avajaisviikolla taidemuseolla avautuu kaksi näyttelyä, Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin taiteesta ja elämästä kertova pysyvä kokoelmanäyttely sekä Kallio-Kuninkalan vaiheista kertova kulttuurihistoriallinen näyttely.

Ahola avautuu kesäkauteen toukokuussa tuoden yleisön nähtäville uusia näkökulmia taiteilijapariskunnan elämästä. Kesänäyttelyssä on esillä vertaistaiteilijoiden taidetta.

Suvirantaan ja sen vehreään puutarhaan pääse jälleen tutustumaan opastetuilla kierroksilla toukokuusta elokuuhun.

Järvenpään taidemuseolla avautuu pysyvä kokoelmanäyttely 3.5.2023

Järvenpään taidemuseolla avautuu kauan kaivattu kokoelmanäyttely. Järvenpään taidemuseolla on Suomen kattavin kokoelma Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenten Eero Järnefeltin (1863–1937) ja Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) taideteoksia. Molempien taiteilijoiden syntymästä tulee kuluneeksi 160 vuotta vuonna 2023 ja Järvenpään taidemuseo nostaa esille taiteilijat pysyvässä kokoelmanäyttelyssä. 

Kokoelmanäyttelyssä taiteilijoiden teokset kuljettavat Tuusulanjärvelle, taiteilijakoteihin, meren äärelle, Kolille ja matkoille Pariisiin ja Firenzeen. Yleisö on äänestänyt mukaan kokoelmanäyttelyyn omat suosikkinsa.

Näyttelyn suunnittelun lähtökohtana on ollut lasten maailma. Näyttelyssä pääset meren aaltoihin kalastamaan, Kolin salaperäiseen luolaan ja Suvirannan verannalle. Pienet museovieraat saavat kierrokselle mukaan taidepärekorin, jonka sisältö avaa näyttelyn teemoja toiminnallisuuden kautta.

Näyttelysuunnittelusta vastaavat Järvenpään taidemuseo ja IntroDesign.

3.5.2023-27.8.2023 Taiteilijayhteisön keskellä – Kallio-Kuninkala ennen ja nyt

Millainen on Kallio-Kuninkalan yhteys Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön? Millaisen jäljen se on jättänyt suomalaiseen kulttuurielämään, entä mitä siellä tapahtuu tänä päivänä? Näyttely risteilee menneessä, nykyhetkessä ja tulevassa, musiikin, teatterin ja kuvataiteen maailmoissa. Se kuljettaa 1800-luvun lopulta K.A. (1862-1949) ja Kerttu Paloheimon (1863-1923) perheen ja suvun vaiheista tämän päivän toimintaan Taideylipiston Järvenpään toimipisteenä. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Järvenpään taidemuseon ja Leonora ja Yrjö Paloheimon säätiön kanssa, joka viettää 50-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2023.

Näyttely on esillä taidemuseon vaihtuvien näyttelyjen tilassa.

Järvenpään taidemuseo, Kirjastokatu 8, 04401 Järvenpää

Avoinna ti-su klo 10-17

Pääsymaksut: 9€ /8€ /4€/ alle 18- vuotiaat maksutta / Kaikukortti ja Museokortti käy 

AHOLA

Taiteilija Venny Soldan-Brofeldtin ja kirjailija Juhani Ahon entinen kotitalo Ahola avaa ovensa kesäkauteen 2.5.2023.

Aholan perusnäyttely ”Minkä mitäkin Aholasta” on täydentynyt uusin kokoelmalahjoituksin. Kesällä pääsee esimerkiksi ihailemaan Aholan piharakennuksen alkuperäistä ovea, joka on palannut Aholaan 111 vuoden jälkeen. Perusnäyttelyä on uudistettu Venny Soldan-Brofeldtin juhlavuoden kunniaksi kirjailija Pirkko Soinisen kirjoittamalla Venny Soldan-Brofeldtin ja Juhani Ahon kuvitteellisella dialogilla sekä kirjeellä Vennylle. Tekstit ovat syntyneet Aholaan osana kuuden eri taiteilijakotimuseon Aikamatkoja-hanketta.

Aholan yläkerran kesänäyttelyssä on esillä vertaistaiteilijoiden näyttely ”Vuodenaikojen perintö” Näyttelyn tarkoitus on tuoda näkyväksi vertaistaiteilijoiden mahdollisuuksia ja taidetta Keski-Uudellamaalla. Näyttelyssä mukana olevat teokset ovat saaneet inspiraationsa Tuusulanjärven maisemista, vuodenajoista sekä Tuusulanjärven taiteilijayhteisön perinnöstä. Näyttelyssä on mukana taideteoksia kahdeksalta vertaistaiteilijalta.

Ahola, Sibeliuksenväylä 57, 04400 Järvenpää

Ahola on avoinna 2.5.-30.9.2023 ti-su klo 10–17

Pääsymaksut: 9€ /8€ /4€/ alle 18- vuotiaat maksutta / Kaikukortti ja Museokortti käy 

SUVIRANTA

Eero ja Saimi Järnefeltin ateljeekotiin Suvirantaan pääsee jälleen tutustumaan opastetuilla kierroksilla 4.5. alkaen.

Kesällä 2023 Suvirannassa järjestetään yleisöopastuksia touko-elokuussa tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin klo 11 ja 12.30 ja syyskuussa vain sunnuntaisin klo 11. Suvirannassa ei voi vierailla omatoimisesti.

Paikka yleisöopastukselle varataan etukäteen:

https://vello.fi/jarvenpaanmuseopalvelut/suviranta

Opastuksella tutustutaan puutarhaan, arkkitehtuuriin sekä talon asukkaisiin ja taiteeseen. Kierroksen lopuksi osallistujat pääsevät kurkistamaan myös talon sisälle, jossa seinät ovat lattiasta kattoon täynnä taidetta ja jälkiä Eero Järnefeltin perheen ja jälkeläisten elämästä eri vuosikymmeninä. Opastuksista vastaa Järvenpään kaupungin museohenkilökunta. Opastus kestää noin 45 minuuttia, minkä jälkeen voi ostaa museokaupasta uniikkeja matkamuistoja tai viivähtää hetkisen Suvirannan puutarhassa.

Suvirantaan voi varata erikseen opastuksen myös ryhmälle. Yhteystiedot ja ryhmävaraukset: 040 315 2181, suviranta@jarvenpaa.fi / www.suvirantamuseo.fi

Suviranta, Suvirannankatu 5, 04400 Järvenpää

Lähde: Järvenpään kaupunki 20.4.2023

 

Ahola. Kuva: Mikhail Olykaynen


Suviranta. Kuva: Niklas Warius


 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries