Costa Luminosan unelmaristeily Välimerellä

Viikon täysihoitoloma isolla risteilylaivalla Välimerellä oli ylellinen elämys, jonka haluaisin kokea pian uudelleen.


Viikon täysihoitoloma isolla risteilylaivalla Välimerellä oli ylellinen elämys, jonka haluaisin kokea pian uudelleen.

Olen aina pitänyt laivaristeilyistä. Niinpä innostuin heti, kun vaimoni eräänä syksyisenä päivänä ehdotti risteilymatkaa Välimerellä. Kyseessä oli italialaisen Costa Crociere –yhtiön laiva Costa Luminosa ja Adrianmeren reitti Venetsiasta Triesteen, Dubrovnikiin, Katakoloon, Ateenan Piraeukseen, Italian Bariin ja sieltä takaisin Venetsiaan.

Pari viikkoa myöhemmin olimme jo lentokoneessa matkalla risteilyn lähtökaupunkiin Venetsiaan. Koska suoria lentoja ei enää kohtuuhintaan ollut tarjolla, otimme Lufthansan lennot Münchenin kautta. Varmistaaksemme ehtimisen, lensimme Venetsiaan jo risteilyn starttia edeltävänä päivänä, joten meille jäi muutama tunti aikaa tutustua Venetsiaan ennen kuin nousimme laivaan.

Jätimme matkalaukkumme risteilijäsatamassa Costa-yhtiölle säilytykseen ja lähdimme kävelykierrokselle risteilijäsataman vieressä avautuvaan Venetsian vanhaan kaupunkiin. Sää oli vielä miellyttävän lämmin, vaikka lokakuu oli lopuillaan.

Kävelyretken jälkeen aloitimme laivaan nousun, johon kuului huolelliset turvatarkastukset passitarkastuksineen ja matkatavaroiden läpivalaisu. Suuren matkailijajoukon turvatarkastus vei jonkin verran aikaa, mutta toisaalta se oli hyvin organisoitu ja koitui matkustajan parhaaksi.

Pääsimme pian nousemaan laivaan ja tutustumaan Premium Balcony –hyttiimme, joka oli viihtyisä merinäköalalla ja tilavalla parvekkeella varustettu hytti laivan ylimmässä, kahdeksannessa hyttikerroksessa. Siistissä ja hyvin varustetussa hytissä oli odottamassa pullo italialaista kuohuviiniä, proseccoa, mikä loi hyvää tunnelmaa.

Ennen kuin laiva lähti liikkeelle, oli vuorossa kaikille matkustajille pakollinen pelastautumisharjoitus. Puimme huoneessamme olevat pelastusliivit päällemme ja siirryimme meille osoitettuun alemman kannen kokoontumisasemalle. Harjoitus oli ohi noin puolessa tunnissa, joten pääsimme pian tutustumaan itse laivaan.

Jokaiselle matkustajalle jaettava hyttikortti on laivassa kaiken a ja o. Se on paitsi hyttiavain myös maksuväline. Laivassa ei käytetä rahaa eikä luottokortteja, vaan ruoka-, juoma- ja muut ostokset maksetaan hyttikorttia vilauttamalla. Risteily-yhtiö veloittaa hytin tilille kertyneen saldon risteilyn päätyttyä joko käteisellä tai risteilyn alussa ilmoitetulta luottokortilta.

Laiva oli hieno. Vuonna 2009 valmistunut Costa Luminosa on noin 300 metriä pitkä, ja siihen mahtuu yli 2800 matkustajaa. Laivalla on puolen tusinaa ravintolaa, yli 10 baaria, 4D-elokuvateatteri, iso teatteri, kasino, useita uima-altaita ja porealtaita, iso hyvin varustettu kuntosali ja saunoja sekä miehille että naisille.

Luminosa ei ole suurin ristelylaiva, mutta se on kaunis kuin koru. Laivan yleisten tilojen, käytävien, ravintoloiden ja baarien sisustus on yksityiskohtia myöten mietitty. Seinillä on hienoja taideteoksia, ja laivan kolmannen kerroksen kauppakäytävän seinäpinnat ovat tosi hienoa pientä mosaiikkia, joka saa seinäpinnan näyttämään kuin hienolta naisten käsilaukulta.

Costan risteilyt ovat täysihoitoristeilyjä, joihin kuuluu ateriat, mutta alkoholijuomiin oikeuttavat juomapaketit pitää ostaa erikseen. Me ostimme ns. Piu Gusto –juomapaketin, joka oikeuttaa lähes rajattomaan valikoimaan viinejä ja drinkkejä.

Risteilylle ei kannata lähteä laihdutuskuurille, koska ruoka on hyvää ja sitä on monipuolisesti tarjolla lähes kaikkina vuorokaudenaikoina. Laivan yhdeksännessä kerroksessa on buffet-ravintola, jossa on tarjolla lukematon määrä ruokalajeja ja jälkiruokia. Buffet-ravintolan ikkunoista oli hieno näköala merelle ja satamiin.

Me söimme useimmiten päivittäin laivan toisessa kerroksessa olevassa pääravintolassa Tauruksessa, jossa oli muutamia vaihtoehtoja sisältävä ala carte –lista, valkoiset pöytäliinat ja pöytiintarjoilu. Päivällistä varten meille oli koko viikon ajaksi varattu vakiopöytä ja vakiotarjoilija myöhäisempään kello 21 kattaukseen.

Erityisesti päivällinen Taurus-ravintolassa oli mielenkiintoinen ohjelmanumero. Oli hieno seurata lähinnä filippiiniläisistä, indonesialaisista ja intialaisista koostuvan henkilökunnan tehokkuutta heidän hoitaessaan tarjoilua monisatapaikkaisessa kaksikerroksisessa ravintolasalissa. Heidän työmoraalinsa oli ihailtavaa, koska kovasta kiireestä huolimatta he näyttivät tekevänsä työtä ystävällisesti hymyillen ja huumorilla.

Ravintolassa oli aina hyvä tunnelma ja kiivas puheensorina, kun perhekunnittain matkustavat italialaiset vaihtoivat kuulumisia. Italialaisten lisäksi laivalla tuntui olevan eniten saksalaisia matkailijoita. Costa-yhtiön italialaisuus näkyi ja tuntui laivalla myönteisesti, onhan Italia tunnettu hyvästä ruuastaan

Tukevien aterioiden vastapainoksi vierailin päivittäin laivan kymmenennen kerroksen hyvin varustetussa kuntosalissa, jonka jälkeen siirryin kuntosalin vieressä olevaan saunaan rentoutumaan. Niin kuntosalista kuin saunastakin oli hieno näköala. Laivan yläkannella oli lisäksi muun muassa pieni juoksurata lenkkeilijöitä varten, koripallokenttä, pieni golf-kenttä ja leikkikenttä pienimpiä lapsia varten.

Päiväohjelmamme toisti yleensä samaa kaavaa. Aamiainen, muutaman tunnin tutustuminen kulloiseenkin satamakaupunkiin, lounas laivalla, kuntosali, sauna, teatteri, päivällinen, jonka jälkeen poikkesimme laivan toisen kerroksen pianobaarissa iltakahvilla ja drinkillä ja kuuntelemassa rauhallista elävää musiikkia.

Poikkesimme joka ilta ennen päivällistä laivan teatterissa, jossa oli päivittäin vaihtuva ohjelma. Akrobaattiesityksiä, musikaaleja, Voice of the Sea –laulukilpailu, vatsastapuhuja, retroiskelmäesitys. Ohjelma oli yleensä korkeatasoista, ja vaikka kielenä oli usein italia tai englanti, näytösten juoni avautui myös suomalaiselle katsojalle. Teatterin ohjelma ilmoitettiin etukäteen paperille painetussa päiväohjelmassa, joka jaettiin aina hyttioven vieressä olevaan postilaatikkoon edellisenä iltana.

Risteily eteni siten, että aamulla laiva yleensä saapui uuteen kohteeseen, johon oli mahdollisuus tutustua muutaman tunnin ajan, minkä jälkeen lähdettiin iltapäivällä kohti seuraavaa kohdetta. Muutama tunti maissa riitti mainiosti ainakin meille paikallisiin kohteisiin tutustumiseen.

Jokaiseen pysähdyspaikkaan laivalla oli tarjolla useita maksullisia retkiä, joissa oli yleensä opastus italiaksi, saksaksi  ja englanniksi.

Italian Venetsiassa ja Triestessä, Kreikan Katakolossa ja Italian Barissa laiva parkkeerasi käytännössä kaupungin sydämeen, joten niissä kohteissa oli helppoa vain hypätä maihin ja lähteä kävellen tutustumaan kohteeseen. Dubrovnikissa risteilijäsatama oli kaupungin ulkopuolella, joten matkustimme siellä Costan järjestämällä bussikuljetuksella muutaman kilometrin matkan Dubrovnikin vanhaan linnoituskaupunkiin. Piraeuksessa osallistuimme laivayhtiön järjestämään opastettuun bussikiertoajeluun Ateenassa.

Pysähdyspaikat oli valittu hyvin, koska jokaisessa niistä oli paljon mielenkiintoista nähtävää, vaikka joissakin kohteissa olimme käyneet joskus aikaisemminkin.

Viikko vierähti laivalla nopeasti. Laivalla matkustaminen oli mukava ja helppo tapa tutustua useaan kohteeseen yhden viikon aikana. Elämä laivalla oli todella ylellistä ja mukavaa, joten matkasta jäi oikein hyvä jälkimaku.

Costan ja muutaman muun suuren yhtiön risteilyjä Välimerellä, Karibialla ja Aasian merillä markkinoidaan yhä enemmän myös suomalaisille asiakkaille, ja niiden suosio on viime vuosina kasvanut. Costan risteilyjä välittävät Suomessa ainakin Risteilykeskus ja Tjäreborg. Risteily sopii myös liikuntaesteiselle.

Kuvat: Lapintiira

Ensimmäisen yön vietimme Venetsian läheisyydessä mantereen puolella siistissä ja kohtuuhintaisessa hotellissa Novotel Venezia Mestre Castellana.

Taksit ja taksikopit ovat Venetsiassa erinäköisiä kuin Suomessa.

Venetsia kanavineen, palatseineen, gondoleineen ja siltoineen on kaunis kaupunki.

Salaperäiset naamiot ja naamiaiset ovat osa Venetsian perinnettä.

Hieno patsas koristaa Costa Luminosan aulaa.

Hytin avainkortti on kätevä maksuväline laivalla.

Trieste on kauniin arkkitehtuurin ja runoilijoiden kaupunki. Patsas esittää triesteläistä Umberto Sabaa (1883-1957), joka on kuuluisa kirjailija ja runoilija.

Ilmakuivattu kinkku on herkullinen alkupala.

Laivan Taurus-ravintola tarjosi mureaa fileetä.

Laivan iso ja monipuolinen kuntosali tarjosi hyvää vastapainoa runsaille aterioille.

Kuntosalin jälkeen oli mukava poiketa saunassa, josta oli hieno näköala.

Dubrovnikin vanhassa kaupungissa on kauniita kapeita kujia.

Dubrovnikin vanhassa kaupungissa sää oli lokakuussa vielä kesäisen lämmin.

Laivan pääravintolan Tauruksen tarjoilijat kantoivat parhaimmillaan kymmenen ateriaa yhdellä tarjottimella.

Laivan keittiöhenkilökunta teki työtään taidolla ja huumorilla.

Enkelipatsas dubrovnikilaisessa kirkossa.

Dubrovnikin vanhan kaupungin ulkopuolelta lähtee veneitä muun muassa läheiseen Cavtatin kylään.

Costa Luminosassa on hieno sisustus, jossa on runsaasti tyylikkäitä yksityiskohtia.

Kuntosalista löytyi välineitä niin ylävartalon kuin jalkojenkin vahvistamiseen.

Laivan teatterissa esitettiin korkeatasoinen show joka ilta.

Kreikan Katakolo on valokuvauksellinen pikkukylä, jonka läheisyydessä oli hyvä uimaranta.

Kovasta työtahdista huolimatta tarjoilijat jaksoivat olla ystävällisiä.

Hissin ovessa oli hieno koristelu.

Meillä oli koko viikon ajan sama aasialainen huonepalvelija, joka teki pyyhkeistämme siivouksen yhteydessä hienoja taideteoksia.

Costa Luminosan aulabaari.

Buffalomozzarellajuusto ja basilika on hyvältä maistuva italialainen alkupala.

Hyvät pastaruuat olivat keskeisessä roolissa italialaisessa laivassamme.


Jälkiruokavanukas kruunasi hyvän aterian.

Piraeuksessa Costa oli järjestänyt useita opastettuja retkiä muun muassa Ateenaan. Retkeilijöitä varten satamassa oli odottamassa useita busseja.

Ateenassa Akropoliin kukkula näkyy Hadrianuksen kaaren alla.

Ateenan vanha olympiastadion.

Historia on Ateenassa läsnä joka paikassa.

Costa-tunnuksella varustettu ravintolasalin ovikahva.

Kauniit kuvat koristivat seiniä Costa Luminosalla.

Italiassa Barin kaupungissa oli useita hienoja kirkkoja.

Pyhä Nikolaus on Barista kotoisin oleva pyhimys, jota pidetään joulupukin esikuvana.

Vihanneskoju Barin kaupungissa.

Barin kaupunki huokuu historiaa

Barin kirkot kiinnostivat matkailijoita.

Vanha Fiat 500 sulautui hyvin Barin katukuvaan.

Barissa on hienoa arkkitehtuuria, kuten tämä teatterirakennus.

Vanhassa hienossa liikerakennuksessa toimii nykyään muun muassa Benettonin liike.

Benettonin kuosit ovat värikkäitä.

Paikallinen kalastaja käsittelee mustekalaa Barin rantakivillä.

Taurus-ravintolan tarjoilijat odottavat ruokailijoiden saapumista.

Costa Luminosan pääravintolassa Tauruksessa tarjoilijat rohkaisivat Italia-teemaillan kunniaksi asiakkaat ilonpitoon.

Cappuccino ja tuplaespresso maistuivat päivällisen jälkeen.

Haluatteko toisen drinkin, Sir? Palvelu on Costa Luminosalla erittäin ystävällistä.

Porraskäytävän hieno koriste.

Huonepalvelijan taitavissa käsissä pyyheliine muuttuu simpanssiksi.

Kauniina päivänä matkustajat kerääntyvät lasilliselle takakannelle.

Yläkannella on lapsia varten leikkikenttä.

Laivan baareista sai monenlaisia drinkkejä, myös alkoholittomia.

Costa Luminosa lipui varovasti hinaajien avustamana Venetsian risteilijäsatamaan.

Dogen palatsi ja Pyhän Markuksen torni ovat Venetsian tunnetuimmat maamerkit.

Gondolit ovat oleellinen osa Venetsiaa.


Naamioasuiset hahmot toivottivat Venetsian lentokentällä lähtijöille hyvää matkaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries