Saksa, Berliini 1986

30 vuotta sitten murtuneesta Berliinin muurista on säilytetty osia muistomerkkinä, jotka kertovat matkailijoille kaupungin historiasta. Kuva: Visit Berlin.


Berliinin muurin murtumisesta tulee kuluneeksi 30 vuotta marraskuussa 2019. Muurin murtuminen oli osa suurta tapahtumaketjua, joka johti Itä-Euroopan kommunististen diktatuurien luhistumiseen ja Saksojen yhdistymiseen.

Berliinin muurin murtumista on tiedotusvälineissä muisteltu runsaasti. Niinpä mieleeni on muistunut ensimmäinen matkani Berliiniin helmikuussa 1986. Saksan nykyinen pääkaupunki oli noihin aikoihin mielenkiintoinen paikka, koska siellä Kylmä sota ja maailman jakautuminen läntiseen ja itäiseen avautui konkreettisesti.

Matkustin Berliiniin opiskelijaryhmässä junalla Ruotsin ja Itä-Saksan Sassnitzin kautta. Juna kulki Berliiniin kommunistisen Itä-Saksan halki, ja junan ikkunat oli kokonaan peitetty, jottei itäisen Saksan karu todellisuus paljastuisi läntisille matkailijoille.

Ryhmämme majoittui edullisessa hostellissa Länsi-Berliinissä Schönebergin kaupunginosassa ihan lähellä raatihuonetta. Ohjelmaan kuului muun muassa opastettu bussikiertoajelu Länsi-Berliinin keskustassa. Muistikuvieni mukaan liikuimme alueella, jossa aikoinaan sijaitsi Kolmannen valtakunnan Valtakunnankanslia. Parhaiten jäi mieleeni vierailu Plötzenseessä, jossa toisen maailmansodan aikaan teloitettiin monia silloista valtaa vastustaneita oppositiojohtajia. Plötzenseen museo oli erittäin mielenkiintoinen. Muita selvästi mieleen jääneitä keskustan maamerkkejä olivat tavaratalo KaDeWe, kauppakatu Kurfürstendamm ja Gedächtniskirche.

Länsi- ja Itä-Berliinin välinen rajanylityspaikka Checkpoint Charlie on niin ikään jäänyt elävänä mieleeni. Eräänä päivänä lähdin yhden opiskelijakaverini kanssa tutustumaan itäiseen Berliiniin. Rajanylitys passintarkastuksineen onnistui vaivatta, ja muutamassa minuutissa olimme siirtyneet kävellen Itä-Berliinin puolelle.

Muutos Länsi-Berliiniin verrattuna oli valtava. Oli kuin olisimme siirtyneet toiselle planeetalle. Lännessä oli kauppoja, mainosvaloja, hienoja saksalaisia autoja ja yltäkylläisyyttä. Idässä katukuva oli synkkä ja alakuloinen. Kaikkialla leijui sinertävä savu, jota muutamat siellä täällä viilettävät kaksitahtimoottoreilla käyvät autot, Wartburgit ja Trabantit, jättivät jälkeensä. Sinertävään pakokaasuun sekoittui kaupungin lämmittämisessä käytettävän hiilen katku.

Länsi-Berliinin tavoin myös Itä-Berliinissä oli melkeinpä jokaisessa talon kulmauksessa oluttupa, Bierstube. Toisin kuin lännessä täällä oluttuopin vieressä oli yleensä snapsilasi täynnä vodkaa, jota siemailtiin vuorotellen oluen kanssa. Tuo oli ehkä yhdistelmä, joka auttoi kansalaisia paremmin kestämään sosialistisen diktatuurin alistavaa järjestelmää. Tunnelma Itä-Berliinissä oli synkkä, apaattinen ja hieman pelottava, joten palasimme ystäväni kanssa Checpoint Charlien kautta Länsi-Berliiniin illalla hyvissä ajoin.

 
Länsi-Berliinin ja Itä-Berliinin välinen rajanylityspaikka Checkpoint Charlie vuonna 1961. Kuva: Visit Berlin.

Plötzenseessä teloitettiin monia Kolmannen valtakunnan vastustajia. Kuvassa teloitushuone.

Yksi Berliinin tunnetuimmista maamerkeistä on keskustassa oleva Brandenburgin portti, josta on tehty taideinstallaatio muurin murtumisen 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Kuva: Visit Berlin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää