Unkarin mielenkiintoinen Budapest

Jykevä Ketjusilta on yksi monista hienoista Tonavan silloista, jotka yhdistävät Budapestin kaksi kaupunginosaa, Budan ja Pestin.


Olen vieraillut Unkarin pääkaupungissa Budapestissa muutamia kertoja. Viimeksi vietin Budapestissa huhtikuisen pitkän viikonlopun vaimoni kanssa.

Varasimme huoneen Tonava-joen halkaiseman kaupungin itäisellä Pestin puolella olevasta historiallisesta Danubis Hotel Astoriasta. Hotellivalinta oli onnistunut, koska Astorian sijainti on keskeinen ja hintataso melko edullinen.

Liikuimme Budapestissa kävellen ja metrolla. Kaupungin monet vanhat kaakeleilla sisustetut metroasemat ovat hieno nähtävyys. Poikkesimme kaupungin läntisessä osassa eli Budassa, jonka kukkulalta oli hieno näköala kaupunkia halkovalle Tonavalle ja sen ympärille levittäytyvään suurkaupunkiin. Hienoja ovat myös Tonavan ylittävät vanhat sillat.

Kävelymatkan päässä hotelliltamme oli Budapestin isokauppahalli, josta kävimme ostamassa tuliaisia, muun muassa unkarilaista Unicum-yrttilikööriä ja punaisia chili-nippuja.

Budapestin huhtikuinen sää oli pilvinen ja melko viileä. Yhtenä päivänä lähdimme Pestin puolella olevaan Szechenyin kylpylään, joka vaikutti olevan suosittu vapaa-ajanviettopaikka paikalliselle väestölle. Kylpylä oli kuin aikamatka jonnekin sadan vuoden taakse, koska tilat opastekylttejä ja muita yksityiskohtia myöten ovat vanhoja. Kylpylä on koristeellinen, siellä on monenlaisia altaita. Onneksi kylpyläpäivänä sää oli aurinkoinen, joten nautimme uimisesta myös kylpylän ulkoaltaissa. Szechenyi on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka.

Liikuimme paljon kävellen hotellimme lähiympäristössä. Hotellimme sijainti oli otollinen, koska sen läheisyydessä oli useita kaupungin juutalaisten historiaan liittyviä paikkoja kuten useita synagogia ja muita uskonnollisia, vähän tunnettuja kohteita, joissa kaupungin runsaslukuinen juutalaisväestö liikkui ennen joutumistaan natsien vainojen uhriksi toisen maailmansodan aikana. Noissa kortteleissa oli yhä nähtävissä esimerkiksi vanhan, ilmeisesti käytöstä poistetun synagogan jäänteitä heprealaisine kirjoituksineen ja muita merkkejä kadonneesta ajasta ja väestöstä.

Kävimme myös New York New York –nimisessä historiallisessa ja todella kauniissa kahvilassa, jossa Mika Waltarin ja monien muiden merkkihenkilöiden kerrotaan aikoinaan viihtyneen.


Budapest on hyvä matkakohde, koska siellä on runsaasti mielenkiintoista nähtävää ja hintataso on melko edullinen.


Kuvat: Budapest Tourism

Budapest iltavalaistuksessa.

Parlamenttitalo on yksi Budapestin tunnetuimmista maamerkeistä.

Patsaat ja portaikot koristavat Budan kukkulaa ja sen rinteitä.

Szechenyin koristeellisessa kylpylässä on altaita joka lähtöön, niin kylpylän sisätiloissa kuin taivasallakin.

Sankareiden aukio on yksi Budapestin suosituista käyntikohteista.

Budapestissa on paljon kauniita rakennuksia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries