Viinilehden Vuoden punaviini
on italialainen Tommasi Crearo 2016.
Viinilehden Vuoden valkoviini
on uusiseelantilainen Ribbonwood Riesling 2015.
Viinilehti valitsi Vuoden valkoviinin
ja Vuoden punaviinin jo kuudennentoista kerran.
Viinilehden
Vuoden viininystävä on muusikko Mikki Kauste.
Viinilehti valitsi Vuoden viininystävän nyt kolmatta kertaa. Aiemmat
Vuoden viininystävät ovat Henrik Dettmann ja Krista Kosonen.
Vuoden 2019 viiniravintolaksi
valittiin tamperelainen Kajo.
Viinilehti valitsi Vuoden viininravintolan nyt kolmatta kertaa. Aiemmat
Vuoden viiniravintolat ovat helsinkiläiset BasBas ja Muru.
Viinilehden Vuoden punaviini ja Vuoden valkoviini
Vuoden punaviini: Tommasi Crearo 2016
Italia, Alko 419467, 19,99 euroa
Rypäleet: Corvina Veronese, Oseleta, Cabernet Franc
Arvio: Monivivahteinen, avoin ja aromikas tuoksu tuo mieleen hillotun
kirsikan, kuivatut hedelmät ja makeat mausteet. Tuoksussa on viehkeää
kukkaisuutta ja orastavaa nahkaisuutta. Maku on melko täyteläinen ja
mehukas. Se toistaa tarkasti tuoksun aromeja. Viinissä on parfyymisyyttä,
paahteisuutta ja hentoa eläimellisyyttä. Pehmeä, vivahteikas suutuntuma saa
ryhtiä hapankirsikkaisen hapokkuuden lisäksi myös kypsästä, pehmeästä
tanniinisuudesta. Viini jättää pitkään maistuvan, luonteikkaan rustiikkisen
jälkivaikutelman.
Ruokasuositus: Paistetut tummat
liharuoat, myös riista. Myös kovat juustot.
Vuoden valkoviini: Ribbonwood Riesling 2015
Uusi-Seelanti, Alko 525597, 14,99 euroa
Rypäle: Riesling
Arvio: Tuoksu on tyylikkään
moniulotteinen, hieman kehittynyt ja muistuttaa aprikoosia, persikkaa, hunajaa,
mehiläisvahaa ja petrolia. Maku on lähes kuiva ja sekin hieman kehittynyt.
Viinissä on tuoksun monivivahteisten aromien lisäksi tuntuvaa
mineraalisuutta ja hunajamelonia. Viinin hento makeus saa ryhtiä tuntuvasta
sitruksisuudesta, joka kannattaa viiniä pitkään maistuvaan, moniulotteiseen
ja petroliseen jälkivaikutelmaan, joka nostaa miellyttävästi veden
kielelle.
Ruokasuositus:
Selkeämakuiset, paistetut tai grillatut punalihaiset kalaruoat.
Näin voittajaviinit valitaan
Viinilehden Vuoden viini -kilpailu on ainoa suomalainen
viinikilpailu, johon osallistuvat kaikki Alkon vakiovalikoiman viinit.
Viinilehden viiniasiantuntijat Juha
Berglund ja Antti
Rinta-Huumo maistelevat ja arvioivat viinejä pitkin
vuotta Viinistä viiniin -kirjaa, Viinilehden uutuusarvioita sekä
viinilehti.fin ja mobiiliapplikaation viinihakuja varten.
Kaikki viinit maistetaan sokkona. Useiden uudelleenmaistamiskertojen
jälkeen Juha ja Antti valitsevat finalistien joukosta voittajat.
Viinilehden
Vuoden viininystävä: Mikki Kauste
Perustelut: Vuoden viininystävä on Egotrippi-yhtyeen solisti Mikki
Kauste. Mikki on paitsi taitava ja rakastettu muusikko, myös ravintola-alan
ammattilainen. Ennen kuin musiikki vei Mikin lähes kokonaan jo 90-luvun
puolivälissä, hän ehti opiskella vuosia ravintola-alaa Helsingissä.
Viinioppejaan hän on pitänyt yllä paitsi harrastuksena, myös hiukan
yllättävällä tavalla eli työskentelemällä erilaisissa viinitapahtumissa
viinien esittelijänä. Näin hän on jakanut oppejaan ja edistänyt suomalaista
viinikulttuuria useiden vuosien ajan. Mikissä yhdistyvät laaja
viinitietämys sekä rento, auttavainen ja ystävällinen asenne.
Vuoden viiniravintola
2019: Kajo
Perustelut: Vuoden Viiniravintola on tamperelainen Kajo,
joka hurmaa asiakkaansa makumaailmoillaan ja leikkisyydellään. Vaikka ruoat
ja viinilista on suunniteltu asiantuntemuksella, leikkisyyden voi aistia
ruokien esillepanosta, viineistä ja ravintolan leppoisasta tunnelmasta.
Kajossa ei ole kirjoitettua viinilistaa ja viinit vaihtuvat tiuhaan.
Henkilökunta osaa loistavalla tavalla ruoan ja viinin yhdistelemisen – ja
kuin huomaamatta tulee kokeiltua jotakin uutta ja yllättävää. Kajosta
poistuu aina hymyssä suin.
Marko Simunaniemi, Veli-Matti Lampinen ja Panagiotis Lykoudis perustivat
Kajon keväällä 2018. Tänä vuonna ravintolan yhteyteen avattiin myös Villit
ja Viinit -viinibaari.
Aikaisemmin tänä vuonna Viinilehti on valinnut Vuoden punaisen luomuviinin,
Vuoden valkoisen luomuviinin, Vuoden samppanjan, Vuoden kuohuviinin, Vuoden
roseeviinin, Vuoden punaisen hanaviinin ja Vuoden valkoisen hanaviinin.
Tarkemmat tiedot voittajaviineistä:
viinilehti.fi/aihealueet/wine-awards
Kuvat: Alko
|
Viinilehden Vuoden valkoviini
on uusiseelantilainen Ribbonwood Riesling 2015. |
|
Kommentit
Lähetä kommentti