Helsinkiläisbistro Manu tarjoilee blinit

Suomessa syötävien pulleiden blinien alkuperä juontaa tsaarinaikoihin asti.


Blinisesongin käynnistyminen heti tammikuun alussa tarjoaa herkullisen makumatkan talven ruokakauteen. Blinejä paistetaan sesonkia juhlistavissa S-ryhmän ravintoloissa jälleen 8. tammikuuta alkaen. Helsinkiläisessä Original Sokos Hotel Presidentissä sijaitsevan BistroManun keittiömestari Janne Tihtonen suosittelee blinejä niin arkeen kuin juhlaan.

-Blinit mielletään usein juhlavampien hetkien tarjoiluiksi, mutta ne toimivat loistavasti arkenakin. Bliniateria on hauskaa syömistä yksin, kaksin tai isommalla porukalla - niitä voi nauttia juuri itselle sopivan määrän ja omilla suosikkilisukkeilla. Blinit ovat rehellistä lohturuokaa, josta puuttuu turha hienostelu, keittiömestari Tihtonen sanoo SOK:n 13. tammikuuta 2020 julkaisemassa tiedotteessa.

Myös blinien kotimaassa Venäjällä blinien syönti on arkipäiväistynyt. Niillä herkutellaan vaikka viikonloppuaamuina. Suomessa syötävien pulleiden blinien alkuperä juontaa tsaarinaikoihin asti. Nyky-Venäjällä letut taas ovat ohuita, ja niiden sisään kääräistään lihaa, kalaa tai sieniä. Blini-illallisen alkuun nautitaan usein kuumaa keittoa.

Myös Bistro Manussa herkuttelu alkaa maa-artisokkakeitolla, jonka jälkeen siirrytään valurautapannussa paistettujen blinien pariin.

-Vehnä- ja tattarijauhoista sekoitettua taikinaa hapatetaan yön yli, jolloin blineihin saadaan kuohkea rakenne. Kehittämäni 24 tunnin resepti toimii loistavasti kotioloissakin, Tihtonen toteaa.

Blinien lisukelistalta löytyy smetanan ja suolakurkun ohella siianmätiä, lohitartaria, katkarapuskagenia, savuporomoussea ja metsäsienisalaattia. Siianmäti on tietysti blinien klassisin kumppani.

-Vaaleankeltaisen siianmädin lempeä ja hienostunut maku sopii hyvin blineille. Hyvän maun lisäksi mädillä on hyvät ravintopitoisuudet; siinä on runsaasti Omega 3 -rasvahappoja, proteiinia sekä D- ja B12 -vitamiineja, kertoo kalatukku Arvo Kokkosen villikalaspesialisti Klaus Berglund.

-Tammi-helmikuussa kutee made, joten suomalainen mateenmäti on nyt parhaimmillaan ja sekin loistava lisuke blineille.

Rennon bliniaterian jälkiruoaksi maistuu mustikkainen tiramisu ja kuppi teetä venäläiseen tapaan. Blinejä voi tilata myös sellaisenaan; bliniannos siianmädillä, smetanalla, punasipulilla, suolakurkulla ja hunajalla tarjoillaan Bistro Manussa alkaen-hintaan 13 euroa. Ruokajuomaksi Manusta suositellaan vaaleaa vehnäolutta tai kuohuviiniä.

Blinikausi alkaa 8.1.2020 ja jatkuu 7.4. asti. Blinejä tarjoilevat pääkaupunkiseudulla S-ryhmän ravintolat Bistro Manu, BistroGimis (Ruoholahdenranta 3), Frans & Amelie (Kluuvikatu 8) sekä Grill it! -ravintolat (Runeberginkatu 2 ja Tapionaukio 3, Espoo).
Frans & Ameliessa blinejä voi nauttia myös osana talvista maistelumenuta, joka jatkuu karitsavartailla tai Panang-maalaiskananpojalla sekä mantelikakulla ja limenlehti-pannacottalla. Koko menun hinta on 39 e (hinta S-Etukortilla / norm. 43 e).

Voit katsoa kaikki blinimenut osoitteessa: www.raflaamo.fi/fi/blinit
 
Vinkkejä kotikeittiöihin:
Valmista blinitaikina keittiömestari Janne Tihtosen reseptillä – ohjeella saat 10 kpl blinejä
160 g vehnäjauhoja
150 g tattarijauhoa
4 dl maitoa
1,5 dl alkoholitonta olutta
3 kananmunaa
15 g kuivahiivaa
1 dl voita
ripaus suolaa
Lämmitä olut ja maito kädenlämpöiseksi, lisää mukaan jauhot ja hiiva. Anna kohota ja nostele taikinaa välillä, jotta käyminen on tasaista. Säilytä taikinaa kylmässä yön yli ja lisää seuraavana päivänä taikinaan keltuaiset sekä voisula. Vaahdota valkuaiset ja nostele taikinan sekaan.Paista blinit kullankeltaisiksi reilussa, kirkastetussa voissa.
Näin huollat valurautaisen blinipannun kotikeittiössä
Blinipannu säilyy parhaana kun sitä ei pestä välillä, vaan pyyhitään paiston jälkeen puhtaalla liinalla. Jos kuitenkin päädyt pesemään pannun, pese se lämpimällä vedellä, kuivaa heti pesun jälkeen ja käsittele sitten ruokaöljyllä. Jos blini palaa kiinni pannuun, keitä pannussa vettä ja irrota sen jälkeen blinin jäänteet puulastalla.

Kuva: SOK



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries