Helsinkiläisbistro Manu tarjoilee blinit
Suomessa syötävien pulleiden blinien alkuperä
juontaa tsaarinaikoihin asti.
|
Blinisesongin käynnistyminen heti
tammikuun alussa tarjoaa herkullisen makumatkan talven ruokakauteen. Blinejä
paistetaan sesonkia juhlistavissa S-ryhmän ravintoloissa jälleen 8. tammikuuta
alkaen. Helsinkiläisessä Original Sokos Hotel Presidentissä sijaitsevan BistroManun keittiömestari Janne Tihtonen suosittelee blinejä niin arkeen kuin
juhlaan.
-Blinit mielletään usein juhlavampien hetkien
tarjoiluiksi, mutta ne toimivat loistavasti arkenakin. Bliniateria on hauskaa
syömistä yksin, kaksin tai isommalla porukalla - niitä voi nauttia juuri
itselle sopivan määrän ja omilla suosikkilisukkeilla. Blinit ovat rehellistä
lohturuokaa, josta puuttuu turha hienostelu, keittiömestari Tihtonen sanoo
SOK:n 13. tammikuuta 2020 julkaisemassa tiedotteessa.
Myös blinien kotimaassa Venäjällä blinien syönti on
arkipäiväistynyt. Niillä herkutellaan vaikka viikonloppuaamuina. Suomessa
syötävien pulleiden blinien alkuperä juontaa tsaarinaikoihin asti.
Nyky-Venäjällä letut taas ovat ohuita, ja niiden sisään kääräistään lihaa,
kalaa tai sieniä. Blini-illallisen alkuun nautitaan usein kuumaa keittoa.
Myös Bistro Manussa herkuttelu alkaa
maa-artisokkakeitolla, jonka jälkeen siirrytään valurautapannussa paistettujen
blinien pariin.
-Vehnä- ja tattarijauhoista sekoitettua taikinaa
hapatetaan yön yli, jolloin blineihin saadaan kuohkea rakenne. Kehittämäni 24
tunnin resepti toimii loistavasti kotioloissakin, Tihtonen toteaa.
Blinien lisukelistalta löytyy smetanan ja
suolakurkun ohella siianmätiä, lohitartaria, katkarapuskagenia, savuporomoussea
ja metsäsienisalaattia. Siianmäti on tietysti blinien klassisin kumppani.
-Vaaleankeltaisen siianmädin lempeä ja hienostunut
maku sopii hyvin blineille. Hyvän maun lisäksi mädillä on hyvät
ravintopitoisuudet; siinä on runsaasti Omega 3 -rasvahappoja, proteiinia sekä
D- ja B12 -vitamiineja, kertoo kalatukku Arvo Kokkosen villikalaspesialisti Klaus
Berglund.
-Tammi-helmikuussa kutee made, joten suomalainen
mateenmäti on nyt parhaimmillaan ja sekin loistava lisuke blineille.
Rennon bliniaterian jälkiruoaksi maistuu
mustikkainen tiramisu ja kuppi teetä venäläiseen tapaan. Blinejä voi tilata
myös sellaisenaan; bliniannos siianmädillä, smetanalla, punasipulilla,
suolakurkulla ja hunajalla tarjoillaan Bistro Manussa alkaen-hintaan 13 euroa.
Ruokajuomaksi Manusta suositellaan vaaleaa vehnäolutta tai kuohuviiniä.
Blinikausi alkaa 8.1.2020 ja jatkuu 7.4. asti.
Blinejä tarjoilevat pääkaupunkiseudulla S-ryhmän ravintolat Bistro Manu, BistroGimis (Ruoholahdenranta 3), Frans & Amelie (Kluuvikatu 8) sekä Grill it!
-ravintolat (Runeberginkatu 2 ja Tapionaukio 3, Espoo).
Frans & Ameliessa blinejä voi nauttia myös osana
talvista maistelumenuta, joka jatkuu karitsavartailla tai
Panang-maalaiskananpojalla sekä mantelikakulla ja limenlehti-pannacottalla.
Koko menun hinta on 39 e (hinta S-Etukortilla / norm. 43 e).
Voit katsoa kaikki blinimenut osoitteessa: www.raflaamo.fi/fi/blinit
Vinkkejä kotikeittiöihin:
Valmista blinitaikina keittiömestari Janne Tihtosen
reseptillä – ohjeella saat 10 kpl blinejä
160 g vehnäjauhoja
150 g tattarijauhoa
4 dl maitoa
1,5 dl alkoholitonta olutta
3 kananmunaa
15 g kuivahiivaa
1 dl voita
ripaus suolaa
Lämmitä olut ja maito kädenlämpöiseksi, lisää mukaan
jauhot ja hiiva. Anna kohota ja nostele taikinaa välillä, jotta käyminen on
tasaista. Säilytä taikinaa kylmässä yön yli ja lisää seuraavana päivänä
taikinaan keltuaiset sekä voisula. Vaahdota valkuaiset ja nostele taikinan
sekaan.Paista blinit kullankeltaisiksi reilussa, kirkastetussa voissa.
Näin huollat valurautaisen blinipannun
kotikeittiössä
Blinipannu säilyy parhaana kun sitä ei pestä
välillä, vaan pyyhitään paiston jälkeen puhtaalla liinalla. Jos kuitenkin
päädyt pesemään pannun, pese se lämpimällä vedellä, kuivaa heti pesun jälkeen
ja käsittele sitten ruokaöljyllä. Jos blini palaa kiinni pannuun, keitä
pannussa vettä ja irrota sen jälkeen blinin jäänteet puulastalla.
Kuva: SOK
Kommentit
Lähetä kommentti