Kaura-kirja kertoo kaiken ihmeviljasta
Jo vuosisatojen ajan suomalaiseen ruokapöytään kuulunut
kaura on todellinen ihmevilja, jonka moniin myönteisiin terveysvaikutuksiin ja
käyttömahdollisuuksiin on kunnolla herätty vasta viime vuosina. Siinä mielessä
Arja Elina Laineen 21. tammikuuta 2020 julkistama Kaura-kirja on hyvä vastaus
yleisön kasvavaan tiedonjanoon.
Kaura-kirja sisältää 100 reseptiä - runsaasti
ideoita, ruoka- ja leivontareseptejä kauran monipuoliseen käyttöön aamusta iltaan.
Selkeillä ohjeilla valmistuu maistuvat kauraruoat arkeen ja juhlaan.
Kaurakirjan
julkistustilaisuudessa äiti Arja Elina Laine ja tytär, kirjan kuvittaja Anni-Sofia
Savela kertoivat, miten yhteistyö sujui ja kirja syntyi reilussa puolessa
vuodessa.
Jussi
Kiilamo kertoi Kaura-kirjan olleen jo pitkään kustantamon haaveissa.
Kaurayhdistyksen terveiset toi MMM Päivi Tähtinen, joka kertoi suomalaisella
kauraosaamisella olevan pitkät juuret. Kansainvälisen kaurabuumin suosion
taustalla on muun muassa tietoisuus kauran terveellisyydestä, gluteenittomuus ja uudet maistuvat tuotteet. Erikoistutkija
FT Veli Hietaniemi Lukesta kertoi tilaisuudessa, että kaura on
ympäristöystävällinen viljelykasvi. Suomen valoisa, viileä ja kostea ilmasto
tuottaa huippuluokan kauraa, mitä ostetaan eri puolilla maailmaa.
Kaura on nyt huipputrendikästä. Ihmevilja kauran
suosio elintarvikkeissa on kasvanut Suomessa ja maailmanlaajuisesti. Kauraa voi
nauttia entistä monipuolisemmin, muun muassa liha- tai maitotuotteiden sijaan, riisin tilalla, öljynä,
välipaloissa, juomissa, jäätelöissä,
naposteltavissa ja muissa herkuissa. Leipähyllyissä kauratuotteiden määrä on
kasvanut hurjasti, puurohiutaleet ovat saaneet laajan kirjon toinen toistaan
maistuvampia kavereita.
Kaura on ekologinen ja taloudellinen vaihtoehto
tulevaisuuden hyvinvointiin. Kaura sopii moniin erityisruokavalioihin, vehnän
tai riisin välttämiseen ja puhdaskaura sopii keliakiaan. Kaura on vegaaninen ja
upea kasvipohjainen osa nykyaikaista ilmastoystävällistä ruokavaliota.
Kaura-kirjassa
on runsaasti tietoa kaurasta. Lukemalla kaurakirjan, saat monia ideoita siihen,
mihin kaikkeen kaura sopii ja miten uusista kaurainnovaatioista
valmistetaan ruokaa monipuolisesti ja vaivattomasti. Vanhoja tuttuja kauratuotteita
ei ole unohdettu, vaan Kaura-kirja paljastaa, miten voit käyttää kauraa entistä
monipuolisemmin ruonlaitossa ja leivonnassa. Lisäksi tuodaan esille kauran
merkitys hyvinvoinnille. Kaurakirjassa on esitelty mm. neljä EFSA:n ja EU:n
hyväksymää terveysväittämää kauralle. Lisäksi kerrotaan kauran soveltuvuudesta
herkkävatsaisille, ihon hoitoon ja matala-asteiseen tulehdukseen. Ajankohtaisia
ympäristö- ja ilmastoteemoja ei ole unohdettu.
Kaura-kirjan kirjoittaja, kotitalousopettaja
ja yrittäjä, Arjan Ruokaviestinnän Arja Elina Laine on tehnyt pitkän
uran suomalaisen myllyteollisuuden kehityksessä tuntien kauran laboratoriosta
kuluttajaneuvontaan ja monipuoliseen ruokaviestintään. Arja Elina on
suunnitellut tuhansia kansantajuisia ruoka- ja leivontareseptejä aina
ideoinnista reseptivihkosiin, verkkosivuille, videoille, elintarvikepakkauksiin
sekä televisio- ja radio-ohjelmiin.
Kirjan herkulliset kuvat on kuvannut Arja
Elinan visuaalista silmää omaava tytär Anni-Sofia Savela.
Kaura-kirjan kustantaja on readme.fi.
Arja Elina Laineen 21. tammikuuta 2020 julkistama Kaura-kirja on hyvä vastaus yleisön kasvavaan tiedonjanoon. |
Kommentit
Lähetä kommentti