Kaura-kirja kertoo kaiken ihmeviljasta


Maaseudulla kasvanut Kaura-kirjan kirjoittaja Arja Elina Laine sanoo olevansa kauralady, koska lainehtiva kaurapelto oli jo lapsuudesta saakka hänelle läheistä sielunmaisemaa. Kuva kirjan julkaisutilaisuudesta Helsingistä 21. tammikuuta 2020.


Jo vuosisatojen ajan suomalaiseen ruokapöytään kuulunut kaura on todellinen ihmevilja, jonka moniin myönteisiin terveysvaikutuksiin ja käyttömahdollisuuksiin on kunnolla herätty vasta viime vuosina. Siinä mielessä Arja Elina Laineen 21. tammikuuta 2020 julkistama Kaura-kirja on hyvä vastaus yleisön kasvavaan tiedonjanoon. 

Kaura-kirja sisältää 100 reseptiä - runsaasti ideoita, ruoka- ja leivontareseptejä kauran monipuoliseen käyttöön aamusta iltaan. Selkeillä ohjeilla valmistuu maistuvat kauraruoat arkeen ja juhlaan. 

Kaurakirjan julkistustilaisuudessa äiti Arja Elina Laine ja tytär, kirjan kuvittaja Anni-Sofia Savela kertoivat, miten yhteistyö sujui ja kirja syntyi reilussa puolessa vuodessa. 
Jussi Kiilamo kertoi Kaura-kirjan olleen jo pitkään kustantamon haaveissa. Kaurayhdistyksen terveiset toi MMM Päivi Tähtinen, joka kertoi suomalaisella kauraosaamisella olevan pitkät juuret. Kansainvälisen kaurabuumin suosion taustalla on muun muassa tietoisuus kauran terveellisyydestä, gluteenittomuus ja uudet maistuvat tuotteet. Erikoistutkija FT Veli Hietaniemi Lukesta kertoi tilaisuudessa, että kaura on ympäristöystävällinen viljelykasvi. Suomen valoisa, viileä ja kostea ilmasto tuottaa huippuluokan kauraa, mitä ostetaan eri puolilla maailmaa. 

Kaura on nyt huipputrendikästä. Ihmevilja kauran suosio elintarvikkeissa on kasvanut Suomessa ja maailmanlaajuisesti. Kauraa voi nauttia entistä monipuolisemmin, muun muassa liha- tai maitotuotteiden sijaan, riisin tilalla, öljynä, välipaloissa, juomissa, jäätelöissä, naposteltavissa ja muissa herkuissa. Leipähyllyissä kauratuotteiden määrä on kasvanut hurjasti, puurohiutaleet ovat saaneet laajan kirjon toinen toistaan maistuvampia kavereita. 

Kaura on ekologinen ja taloudellinen vaihtoehto tulevaisuuden hyvinvointiin. Kaura sopii moniin erityisruokavalioihin, vehnän tai riisin välttämiseen ja puhdaskaura sopii keliakiaan. Kaura on vegaaninen ja upea kasvipohjainen osa nykyaikaista ilmastoystävällistä ruokavaliota.

Kaura-kirjassa on runsaasti tietoa kaurasta. Lukemalla kaurakirjan, saat monia ideoita siihen, mihin kaikkeen kaura sopii ja miten uusista kaurainnovaatioista valmistetaan ruokaa monipuolisesti ja vaivattomasti. Vanhoja tuttuja kauratuotteita ei ole unohdettu, vaan Kaura-kirja paljastaa, miten voit käyttää kauraa entistä monipuolisemmin ruonlaitossa ja leivonnassa. Lisäksi tuodaan esille kauran merkitys hyvinvoinnille. Kaurakirjassa on esitelty mm. neljä EFSA:n ja EU:n hyväksymää terveysväittämää kauralle. Lisäksi kerrotaan kauran soveltuvuudesta herkkävatsaisille, ihon hoitoon ja matala-asteiseen tulehdukseen. Ajankohtaisia ympäristö- ja ilmastoteemoja ei ole unohdettu.

Kaura-kirjan kirjoittaja, kotitalousopettaja ja yrittäjä, Arjan Ruokaviestinnän Arja Elina Laine on tehnyt pitkän uran suomalaisen myllyteollisuuden kehityksessä tuntien kauran laboratoriosta kuluttajaneuvontaan ja monipuoliseen ruokaviestintään. Arja Elina on suunnitellut tuhansia kansantajuisia ruoka- ja leivontareseptejä aina ideoinnista reseptivihkosiin, verkkosivuille, videoille, elintarvikepakkauksiin sekä televisio- ja radio-ohjelmiin.

Kirjan herkulliset kuvat on kuvannut Arja Elinan visuaalista silmää omaava tytär Anni-Sofia Savela.

Kaura-kirjan kustantaja on readme.fi.


 
Arja Elina Laineen 21. tammikuuta 2020 julkistama Kaura-kirja on hyvä vastaus yleisön kasvavaan tiedonjanoon.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää