Korkeasaari on osa Lux Helsinkiä

Ensimmäinen teoksista, Jouni Väänäsen LOVE tervehtii kaikkia saareen saapuvia rakkauden viestillä. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaari Zoo.


Korkeasaareen on rakennettu Lux Helsingin uutta satelliittireittiä, joka sijoittuu kokonaan eläintarhan alueelle. Lux Korkeasaaren valot syttyivät jo joulupäivänä 25. joulukuuta 2019. Reitti on avoinna Lux Helsinki -valotaidetapahtuman loppuun, 8.1.2020 saakka.

Valotaideteokset ovat kunnianosoituksia eläimille, luonnon kiertokululle ja lempeämmälle vuoropuhelulle. Ensimmäinen teoksista, Jouni Väänäsen LOVE tervehtii kaikkia saareen saapuvia rakkauden viestillä. Olivia Pohjola herättelee riikinkukkoja ja karhuja talven keskelle. Teemu Määttäsen Atlas Tree projisoi elävän puun rungolle algoritmien ohjaaman sattumanvaraisesti muuttuvan kartan, joka syntyy joka kerta erilaisena. Mikko Kunnarin näyttävä videoteos Humanimal luo ihmisen ja eläinten metamorfoosin, joka johdattaa miettimään vieraantumistamme luonnosta.

-Ihmisen suhtautuminen eläimiin on muuttunut aikojen saatossa. Nykyihminen on eriytynyt luonnosta ja eläimistä teollistumisen seurauksena. Teollistumisen ja viljelyn kiihtyvän kasvun vuoksi suuret määrät eri lajeja on kadonnut, ja petoeläimet nähdään vain ihmisen ja toimeentulon vihollisina, vaikka myös saalistajilla on siellä paikkansa. Ilman eläimiä ei ole ihmisiä, tiivistää Kunnari ajatuksensa teoksen takana.

Myös Lux Helsingin reitillä on yksi Korkeasaaren kumppanuusteos. Kaisaniemen puistoon sijoittuva Jere Suontaustan Peilipöllö (Bubo speculus) on kannanotto eläinlajeja uhkaavaan sukupuuttoaaltoon ja mahdolliseen dystooppiseen tulevaisuudenkuvaan.

Yhteistyötä lumileopardien hyväksi

Korkeasaaren vierailu auttaa uhanalaisia eläimiä, sillä jokaisesta Lux Korkeasaareen ostetusta lipusta lahjoitetaan euro lumileopardin suojeluun. Eläintarhaan joulukuussa saapunut uusi lumileopardiuros sai tämän kunniaksi nimen Lux.

-Iloitsemme, että Lux Helsinki laajenee Korkeasaareen ja satelliittitapahtuma ilahduttaa saaressa vierailijoita jo joulusta lähtien. Erityisen hienoa on, että yhteistyöllä ja yhdessä vierailijoiden kanssa voimme auttaa uhanalaisia lumileopardeja. Toivotamme myös Lux-lumileopardin tervetulleeksi Helsinkiin, sanoo Lux Helsinkiä järjestävän Helsingin tapahtumasäätiön myynti- ja markkinointijohtaja Petra Majander.

Korkeasaari on vuodenvaihteen molemmin puolin avoinna kuuteen, ja varsinaisen Lux Helsinki -reitin avauduttua 4.-8.1.2020 iltakahdeksaan. Korkeasaari aukeaa päivittäin aamukymmeneltä. Ohjelmassa on eläinten ruokintoja ja esittelyitä jo aamupäivästä alkaen Kissalaaksosta trooppisiin taloihin, mutta illan tullen iso osa lajeista vetäytyy levolle.

Korkeasaari kertoi asiasta tiedotteessaan 17. joulukuuta 2019.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries