Liettuan Vilna opastaa juutalaisten historiaan


Vanha synagoga.


Vietin joitakin vuosia sitten muutamia päiviä Liettuan pääkaupungissa Vilnassa. Kävelin kaupungin katuja ja yritin löytää jälkiä sen juutalaisesta historiasta. Löysinkin joitakin seinälaattoja ja jonkin patsaan, joilla kunnioitettiin kyseisillä paikoilla vaikuttaneita juutalaisia merkkihenkilöitä tai Litvakkeja, kuten Vilnassa heitä kutsuttiin. Löysin sattumalta myös vanhan hienon synagogan, jonka hämyisissä sisätiloissa pari vanhaa ukkoa keskustelivat, ehkä uskonasioista.

Nyt Vilnan juutalaiseen historiaan tutustuminen on helpompaa, koska Vilnan matkailutoimisto Go Vilnius on laatinut matkailijoita varten oppaan, johon on merkitty kaupungissa asuneiden merkittävien juutalaisten asuinpaikkoja ja juutalaisyhteisön vanhoja rakennuksia ja muita maamerkkejä. Ne kertovat väestönosasta, joka tuhoutui lähes kokonaan toisen maailmansodan juutalaisvainoissa.

Nykyisen Liettuan pääkaupunkia Vilnaa kutsuttiin vielä ennen toista maailmansotaa Pohjolan Jerusalemiksi, koska kaupungissa asui niin paljon juutalaisia. Vilnassa asui lähes 100 000 juutalaista eli lähes puolet koko kaupungin silloisesta väestöstä.
Myös muualla nykyisen Liettuan alueella asui paljon juutalaisia, joilla oli merkittävä vaikutus paikalliseen kulttuuri-, tiede- ja talouselämään.

Vilna oli koko Itä-Euroopan juutalaisväestölle merkittävä uskonnollinen keskus. Kaupungissa aikoinaan vaikuttaneella rabbi Gaonilla oli tärkeä asema kansainvälisessä juutalaisyhteisössä. Vuosi 2020 onkin nimetty rabbi Gaonin juhlavuodeksi.

Vilnasta on lähtenyt monia maailmankuuluja henkilöitä, kuten viulisti Jascha Heifetz, taidemaalarit Samuel Bak ja Michael Kikoine sekä kirjailija Romain Gary.

Vilnan juutalaiseen historiaan opastavan sovelluksen voi ladata puhelimeen.

Vilnan matkailutoimisto kertoi oppaasta tiedotteessaan 26. helmikuuta 2019.

Vilnan vanha synagoga on yksi harvoja, jotka säästyivät toisen maailmansodan aiheuttamalta tuholta.

Kuvat: Go Vilnius


Hepreankielinen katukyltti vanhalla juutalaisella kadulla.

Juutalaisgetto, jossa on kuvia alueen entisistä asukkaista.

Opastekyltti paikassa, jossa aikoinaan sijaitsi kaupungin suuri synagoga.

Samuel Bak –museo.

Viulisti Jascha Heifetzin entinen kotitalo.

Juutalaisyhteisön entinen hallintorakennus.

Juutalaisyhteisön uskonnollisten johtajien entinen hallintorakennus.


Juutalaisyhteisön entinen hallintorakennus.

Juutalaisyhteisön entinen hallintorakennus.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää