Pietari hehkuu historiaa ja sykkii nykypäivää

Talvipalatsi ja Eremitaasi-taidemuseo hallitsevat näkymää Neva-joen rannalla.

Matkustin syyskuun lopulla elämäni ensimmäistä kertaa Pietariin. Kaupunki on ollut ajatuksissani jo pidemmän aikaa, mutta kohteeseen tarvittava viisumihakemus on ollut henkisenä kynnyksenä.

Yllättäen viisumin hakeminen ei ollutkaan kovin vaikeaa, viisumin sai noin viidessä päivässä Venäjän viisumikeskuksesta, jollainen löytyy Helsingistä, Turusta ja Lappeenrannasta. Muualla Suomessa asuvien kannattanee hakea viisumia paikallisen matkatoimiston kautta, mikä tulee vähän kalliimmaksi, mutta vastaavasti matkatoimisto hoitaa kaiken. Viisumikeskuksen kautta hankittuna hinta oli 63 euroa. Nettisivulta venajalla.fi löytyy yksityiskohtaiset ohjeet viisumin hankintaan.
Lokakuusta 2019 alkaen sähköistä viisumia on voinut hakea ilmaiseksi netistä tilaamalla, mikä todennäköisesti lisää Pietarin suosiota matkakohteena.

Nopein tapa matkustaa Pietariin on Allegro-junalla, tosin sähköinen viisumi ei vielä koske Allegrolla matkustavia. Juna kulkee Helsingistä Pietariin neljä kertaa päivässä ja matka kestää vain kolme ja puoli tuntia. Onkin uskomatonta, että noin lähellä Suomea on upea historiallinen kaupunki, jota myös Pohjolan Venetsiaksi kutsutaan.
Rajamuodollisuuksiinkaan ei mennyt ylimääräistä aikaa, koska melkein välittömästi junan lähdön jälkeen rajavirkailijat kiersivät junassa tarkastamassa passit ja viisumut, ja esim. ravintolavaunuun ei päässyt ennen tarkistuksia. Viimeinen raja-asema ennen rajan ylitystä oli Vainikkala.

Perillä Pietarissa Allegron pääteasema on Finlandski. Pietarissa on nimittäin omat juna-asemansa eri ilmansuuntiin lähteville junille.

5,2 miljoonan asukkaan kaupungissa on niin paljon nähtävää, että neljä päivää juuri ja juuri riittää tärkeimpien nähtävyyksien katsomiseen. Onneksi ryhmällämme oli tehokas ja sympaattinen opas Katya, joka kertoi meille kiinnostavasti kaupungin historiasta.

Pietarin kaupungin perusti tsaari Pietari I Suuri vuonna 1703. Pietari Suuri oli ensimmäinen tsaari, joka matkusteli ulkomailla, ja hän halusi tehdä Pietarista eurooppalaistyylisen kaupungin. Hän oli erityisesti kiinnostunut Hollannista ja kutsui italialaisia ja ranskalaisia arkkitehteja suunnittelemaan kaupunkia. Pietarin kaupunki sai nimensä Pietari Suuren nimikkopyhimyksen apostoli Pietarin mukaan ja se oli Venäjän pääkaupunkina vuosina 1712-1918. Pietari on yksi Venäjän koulutuksen keskuksia ja sitä kutsutaan Venäjän kulttuuripääkaupungiksi. Pietari on Moskovan jälkeen Venäjän toiseksi suurin kaupunki ja tärkeä satamakaupunki.

70 kilometriä pitkä Neva-joki on tärkeä kauppareitti ja Pietarin alueella on lukuisia nostosiltoja, joista yhdeksän sijaitsee keskustassa. Sillat nostetaan laivojen takia noin puoleksitoista tunniksi yöllä kello 1.30 alkaen ja yöristeilyt ovatkin yksi kaupungin pääturistinähtävyyksiä. Veneristeilyjä Pietarin kanaalien läpi järjestetään myös päivisin, kanavaristeilyt ovat hyvä keino tutustua kaupunkiin. Risteily kestää runsaan tunnin ja veneet lähtevät Fabergé-museon edestä.

Ryhmämme tutustui ensimmäisenä päivänä kaupunkiin kiertoajelulla. Pysähdyimme alkuun Pietarin keskeisimmällä paikalla, Palatsiaukiolla, joka on ollut päänäyttämönä monissa tärkeissä tapahtumissa kuten Verisunnuntai (1905) ja Lokakuun Vallankumous (1917). Palatsiaukiolla sijaitsee barokkityylinen Talvipalatsi, joka toimi Venäjän tsaarien asuin- ja edustuspaikkana 1754-1762. 
Talvipalatsi rakennettiin arkkitehti Rastrellin piirustusten mukaan Pietari Suuren tyttärelle Elisabetille, joka oli Venäjän keisarinna vuosina 1741-1762.

Talvipalatsin vieressä samassa rakennuskokonaisuudessa sijaitsee Eremitaasi, yksi maailman kuuluisimmista museoista. Eremitaasissa on mahtavat taide- ja antiikkikokoelmat, ja mikäli on kiinnostunut enemmänkin taiteesta, ei yksi päivä riitä näiden museioiden kiertämiseen. Viikonloppuisin ja sesonkiaikoina saattaa näihin museoihin olla pitkät jonot, joten vierailua suositellaan keskiviikkona tai perjantaina.

Kiertoajelun yhteydessä pysähdyimme myös Rastrellin aukiolla, jossa sijaitsee keisarinna Elisabetin pyynnöstä italialaisarkkitehdin Bartolomeo Rastrellin suunnittelema Smolnan katedraali. Aukiolla on myös saman arkkitehdin suunnittelma luostari, jonne Katariina Suuri perusti Venäjän ensimmäisen tyttökoulun.

Modernin taiteen ystäviä kiinnostaa varmasti nykytaiteen museo Erarta, joka sijaisee Vasilin saarella. Se on Venäjän suurin nykytaiteen museo ja sen omistaa taiteenkerääjä ja liikenainen Marina Varvarina lastensa kanssa.

Toisena matkapäivänä vierailimme Katariinan palatsissa, joka toimi tsaarien kesäpaikkana.  Barokkityylinen palatsi puutarhoineen sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Pietarista, Pushkinin kaupungissa. Palatsissa on etenkin kiinalaisten matkailijoiden suosima Meripihkahuone, jossa oli kuvaaminen kielletty.

Viimeisenä matkapäivänä retkemme suuntautui Pietarhoviin, joka sijaitsee Suomenlahden etelärannalla 29 kilometrin päässä Pietarista. Pietarhov on Venäjän suurimpia palatsi- ja puistoalueita lukuisine suihkulähteineen. Siellä saakin kulumaan paljon aikaa ja alueella on palatsin lisäksi paljon muitakin rakennuksia, museoita ja kirkkoja. Paras aika vierailla Pietarhovissa on iltapäivisin. Lippuja sinne ei valitettavasti voi ostaa netistä.

Pietarissa ryhmämme majapaikkana oli Sokos Hotel Palace Bridge, joka sijaitsee Vasilin saarella noin  30-40 minuutin kävelymatkan päässä tärkeimmistä nähtävyyksistä. Hotellissa on ylellinen kylpyläosasto, jossa on monta saunaa.
Mikäli hotellista lähtee viettämään iltaa vaikkapa Pietarin ravintolakadulle, Rubinsteina-kadulle, kannattaa hotelliin palata ajoissa jottei jää nostosillan väärälle puolelle. Taksimatka tulee nimittäin hieman kalliimmaksi yöllä, mikäli taksi joutuu kiertämään paljon.

Pietarissa taksimatkat ovat hieman halvempia kuin Suomessa, mutta taksia ei kannata ottaa pääkadulta Nevski Prospektilta, koska nuo taksit veloittavat enemmän. Taksikuskit eivät myöskään välttämättä osaa englantia.

Pietarissa on monia ostoskeskuksia, esimerkiksi Galleria, Gostiny Dvor, Passages, joista kaksi viimeksi mainittua ovat aika kalliita. Gostiny Dvorin vierestä löytyy edullisempi Apraxin Dvor -ostoskeskus.

Pietarissa on ruokapaikkoja moneen makuun, paikallisten suosiossa ovat etenkin georgialaisravintolat.

Kuten alussa mainitsin, on 1. lokakuuta 2019 lähtien Pietarin alueelle voinut matkustaa ilmaisen sähköisen viisumin avulla, mutta tuo viisumihelpotus koskee vain autoliikenteen rajanylityspaikkoja, joten käytännössä siitä on hyötyä vain rajan lähellä asuville autoilijoille.

Vuoteen 2021 mennessä, ehkä jo ensi vuonna, päässee myös Allegro-junalla sähköisen viisumin avuin upeaan Pietariin. Uskon, että viimeistään silloin Pietarin matkojen suosio kasvaa entisestään etenkin pääkaupunkiseudulla ja muiden juna-asemien läheisyydessä asuvien keskuudessa.

Hyvä vaihtoehto Pietariin matkustavalle on myös viisumivapaat, enintään 72 tuntia kestävät risteilyt, joita St Peter Line on jo muutaman vuoden ajan järjestänyt Helsingistä Pietariin.

T.Virtanen
Pietarilaisravintolan maistuvat alkupalat vodkan kera.
Katariinan palatsi.

Pietarissa on nykyään monipuolinen ravintolatarjonta. Tässä georgialaisravintolan herkkuja.



 
Pietarhovi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries