Saksan matkailun teemana Bauhaus-arkkitehtuuri

Dessaussa Bauhaus-koulukunnasta muistuttaa muun muassa Walter Gropiuksen suunnittelema Bauhaus-koulurakennus, joka valmistui 1920-luvulla.


Selkeisiin linjoihin ja toiminnallisiin ratkaisuihin työssään keskittynyt Bauhaus-arkkitehtuurin koulukunta syntyi Saksassa 100 vuotta sitten, ja siksi Bauhaus-arkkitehtuuri ja sen hienot kohteet ovat Saksan matkailunedistämisen painopisteitä vuonna 2019.

Bauhaus-koulu toimi laitosmuotoisena taide- ja arkkitehtuurikouluna kolmessa kaupungissa. Weimarissa (1919-1925), Dessaussa (1925-1932) ja Berliinissä (1932-1933).

Weimarissa on hiljattain avattu Bauhaus-museo, jonka on suunnitellut saksalainen arkkitehti Heike Hanada. Saksan matkailutoimiston mukaan museo muistuttaa pikemminkin työpajaa kuin perinteistä taidemuseota.

Dessauhin on pieni espanjalainen arkkitehtitoimisto Gonzalez Hinz Zabala suunnitellut niin ikään kaupungin uuden maamerkin, Bauhaus-museon. Se kohoaa ylväänä vanhan teollisuuskaupungin historiallisen kaupunginpuiston laidalla. Museon muotokieli muistuttaa rautatien toisella puolella sijaitsevaa tunnettua Bauhaus-koulua. Bauhaus-kokoelman kruununjalokivet, joita ei ole aiemmin asetettu näytteille, ovat syyskuusta lähtien esillä rakennuksen kattorakenteesta roikkuvassa suuressa mustassa ”aarrekammiossa”.

Bauhaus-koulu ehti toimia lyhyen aikaa myös Berliinissä sen viimeisen johtajan, tunnetun arkkitehdin Ludwig Mies van der Rohen alaisuudessa ennen kuin koulu sulki ovensa lopullisesti vuonna 1933.

Kuvat: Saksan matkailutoimisto.

Bauhaus-tyylin rakennus Dessaussa.

Bauhaus-tyylin rakennuksia Dessaussa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää