Elokuva: Downton Abbey toimii myös valkokankaalla

Downton Abbey on kirjoittajan mielestä hieno katselukokemus myös elokuvateatterissa.


Downton Abbey –televisiosarja on yksi harvoista televisiosarjoista, joita olen viime vuosina seurannut intensiivisesti. Sarja oli mielestäni kuvausta, käsikirjoitusta, musiikkia ja näyttelijäsuorituksia myöten korkeatasoisesti toteutettu ja siten hyvää viihdettä.

Niinpä lähdin mielenkiinnolla vaimon ja tyttäreni kanssa katsomaan Downton Abbey –elokuvaa, kun se tuli elokuvateatteriin syyskuussa 2019. Eikä tarvinnut pettyä. Elokuva sisälsi kaikkia niitä hyviä elementtejä, joita oli tv-sarjassakin. Tv-sarjan tapaan siinä oli hienosti toteutettua ajankuvaa ja historiallista kontekstia, ja kaikki oli toteutettu viimeistä piirtoa myöten. Joku kriitikko arvioi elokuvaa hieman naiiviksi, mutta siitä olen eri mieltä, ellei sitten elokuvan myönteistä, humaania henkeä pidä lapsellisena. Downton Abbey jättää niin tv-sarjana kuin elokuvaversionakin katsojalle hyvän mielen, mikä tekee siitä miellyttävän elämyksen.

Elokuvan roolitus oli mielestäni loistava, koska päähenkilöiden esittäjät olivat samat kuin tv-sarjassa. Elokuvan dialogi oli hauskaa, ja tähtenä tuikki tv-sarjan tapaan iäkästä kreivitär Granthamia esittävä Maggie Smith.

Yhtenä uutena henkilönä oli kreivitär Granthamin sukulaisen avustajaa ja tytärpuolta Lucy Smithiä esittänyt Tuppence Middleton, joka oli näkyvässä roolissa Suomessakin pari vuotta sitten esitetyssä BBC:n tuottamassa hienossa Sota ja rauha –sarjassa.

On vaikeata arvioida, miten hyvin elokuva avautuu sellaiselle katsojalle, joka ei ole nähnyt televisiosarjaa. Elokuva sisälsi joitakin viittauksia menneisiin tapahtumiin, mutta uskon, että sellainenkin katsoja saa juonesta hyvin kiinni, joka ei ole nähnyt tv-sarjaa. Elokuva on mielestäni niin hyvä, että sitä ei voi pitää jälkilämmittelynä tai ylimääräisenä rahastuskierroksena.

Suosittelen lämpimästi Downton Abbey –elokuvan katsomista, jos et ole sitä vielä nähnyt. Jo tv-sarjasta tuttu hieno kuvaus ja komeat miljööt pääsevät parhaiten oikeuksiinsa isolla valkokankaalla.

Kirjoittaja katsoi Downton Abbey –elokuvan Finnkinon Flamingon teatterissa 30. syyskuuta 2019.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries