Elokuva: Olen suomalainen, Kari Tapion tarina


Iskelmälaulaja Kari Tapiosta kertova elokuva Olen suomalainen on kyllä aikamoista kännisen örveltämistä alusta loppuun saakka. Mutta siitä huolimatta jaksoin katsoa elokuvan kokonaan.

Elokuva on siinä mielessä totuudenmukainen, että vajaat kymmenen vuotta sitten kuolleella Kari Tapiolla oli oikeasti alkoholiongelma ja hän juopotteli ahkerasti ja jokseenkin julkisesti. Juopottelun ohella tai siitä huolimatta Tapio oli myös tuottelias artisti ja suomalaisten tanssipaikkojen kestosuosikki.

Kari Tapion esittämä hieno musiikki soi komeasti elokuvan taustalla. Hänen hieno muusikkouransa uhkaa muuten jäädä elokuvassa juopottelun varjoon niin kuin se oli jäädä alkoholin varjoon myös hänen omassa elämässään. Elokuvan päätyttyä kuulin parin rouvan harmittelevan, että juopottelulla ja päähenkilöiden perheriidoilla oli niin hallitseva rooli elokuvassa. Minun olisi tehnyt mieli muistuttaa heitä, että elokuva oli ehkä sittenkin kaunisteltu versio iskelmätähden elämästä. Siinä määrin rajua hänen menonsa aikoinaan oli.

Kari Tapion miehekäs melankolinen laulanta puhutteli suomalaisia syvältä. Ja niin puhuttelee hänestä kertova elokuvakin. Suomalainen yleisö arvosti laulumiestä, joka rehellisesti tunnusti omat heikkoutensa. Hän oli helppo samastumiskohde, koska viinapullo on ollut monelle muullekin suomalaiselle miehelle läheinen ystävä ja vihollinen.

Olen suomalainen –elokuva on mielenkiintoinen, vaikka se sisältää välillä tahatontakin komiikkaa. Se on myös monien muiden suomalaiselokuvien tapaan jonkin verran kotikutoisen oloinen. Esimerkiksi päähenkilöitä esittävien näyttelijöiden vaihtuminen elokuvan aikana ei suju ihan huomaamatta. Samoin pieniä kauneusvirheitä näkyy vaikkapa autokannan kuvaamisessa, kun lähes kymmenen vuoden takaisia liikennetapahtumia esittävissä kuvissa tarkkasilmäinen katsoja näkee uudenkarhean automallin.

Päähenkilöä eli Kari Tapiota esittävä Matti Ristinen on mielestäni roolissa ihan hyvä samoin kuin Tapion vaimoa esittävä Tiina Lymi.

Kirjoittaja oli katsomassa Olen suomalainen –elokuvaa Finnkinon teatterissa Vantaan Flamingossa 3. lokakuuta 2019.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries