Viking Line vähensi ruokahävikkiä

Buffetravintolassa matkustajille tarjotaan valmiita sopivan kokoisia annospaloja, joista jokaisen on helppo kerätä haluamansa määrä. Kuvassa silliherkkuja.


Viking Linen M/S Mariellalla on onnistuttu neljässä kuukaudessa pienentämään ruokajätteen määrää arviolta 27 tonnilla. Ruokaa säästyi lähes 70 000 annoksen edestä. Viking Line kertoi asiasta tiedotteessaan 19. syyskuuta 2019.

Viking Line kertoo tarttuneensa tosissaan hävikkiruoan tarjoamaan haasteeseen. Yhtiö käynnisti huhtikuussa 2019 yhdessä Winnowin kanssa projektin ruokahävikin pienentämiseksi M/S Mariellalla.

M/S Mariellalla valtaosa aterioista valmistetaan keskitetysti yhdessä keittiössä, jonka jäteastioihin on projektin ajaksi asennettu vaa?at mittaamaan syntyvää hävikkiä. Tietokoneohjelmiston avulla jäte luokitellaan, punnitaan ja tilastoidaan. Raporteista seurataan liikatuotannon, lautasjätteen ja ruoanvalmistuksessa syntyvän jätteen määrää. Käytännössä esimerkiksi kaikki buffetin linjastosta poisheitettävä ruoka mitataan. 

- Olemme pystyneet vähentämään matkustajakohtaista ruokahävikkiä keskimäärin 40 prosentilla. Säästöä on saatu erityisesti tehostamalla keittiön toimenpiteitä. Kiinnitämme enemmän huomiota valmistusmääriin. Konkreettisena esimerkkinä vaikkapa lounaalle keitetyistä perunoista saa myös valmistettua päivälliselle herkullisia lisukkeita, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo.

Lautashävikin vähentämiseksi Viking Linen ravintoloissa kehitetään muun muassa ruoan esillepanoa ja annoskokoa. Esimerkiksi buffetravintolassa matkustajille tarjotaan valmiita sopivan kokoisia annospaloja, joista jokaisen on helppo kerätä haluamansa määrä. 

- Näitä muutoksia varten meidän ei ole tarvinnut lainkaan tinkiä ruoan laadusta, tuoreudesta tai tarjonnasta, päinvastoin. Kun hyödynnämme raaka-aineet tehokkaammin emmekä valmista turhaa ruokaa, aikaa jää enemmän kehittämistyöhön ja asiakaspalveluun, Lindholm jatkaa.

Jäljelle jäävää hävikkiä käytetään biokaasun tuotannossa. M/S Viking XPRS:ltä, M/S Viking Gracelta ja M/S Mariellalta kerätyllä biojätteellä tuotettiin vuonna 2018 yhteensä 98 550 kuutiometriä biokaasua, mikä vastaa energiamäärältään 111 300 litraa bensiiniä. 

M/S Mariellalla hävikkiprojekti jatkuu edelleen. Hyvien kokemusten siivittämänä projektia suunnitellaan seuraavaksi myös M/S Gabriellalle. 

Kuvat: Viking Line

Herkuttelu laivan ravintolassa on aina ollut oleellinen osa risteilykokemusta. Kuvassa alkupaloja.

Pohjoismaiset risteilyvarustamot ovat tunnettuja ravintoloidensa korkeasta tasosta. Kuvassa lohiherkkuja.

Jälkiruoka-annoksia Viking Linen laivan ravintolassa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää