Levi ja Hullu Poro vetävät taas matkailijoita

Keskieurooppalaiset löysivät koronan aikana Lapin. Leville tullaan nyt Hollannista, Saksasta, Ranskasta ja Espanjasta. Etenkin Hollanti ja Ranska ovat kovassa kasvussa. Turistien määrä on noussut jopa yli pandemiaa edeltäneen tason, Annukka Paksuniemi iloitsee.


 

Matkailu vetää turisteja taas Lappiin muutaman vaimeamman koronavuoden jälkeen. Hullu Poro Oy:n varatoimitus- ja henkilöstöjohtaja Annukka Paksuniemi arvioi kuluvasta talvikaudesta liikevaihdollisesti jopa kaikkien aikojen parasta.

Hullu Poro Oy:llä on Kittilän Levillä 17 ravintolaa. Monipuoliset palvelut ovat yksi alueen pioneerin kilpailuvalteista. 

– Keskieurooppalaiset löysivät koronan aikana Lapin. Leville tullaan nyt Hollannista, Saksasta, Ranskasta ja Espanjasta. Etenkin Hollanti ja Ranska ovat kovassa kasvussa. Turistien määrä on noussut jopa yli pandemiaa edeltäneen tason, Annukka Paksuniemi iloitsee.

Matkailijat haluavat Lapilta elämyksiä. Elämysten ei tarvitse olla suuren suuria vaan aito paikallisuus vetoaa. Matkan kohokohta voi olla vaikka makkaranpaisto nuotiolla.

– Elämysten lisäksi Lappiin tullaan hakemaan luontoa ja puhdasta ilmaa. Paikallisuus kiinnostaa aina kävijöitä, samoin paikallinen kulttuuri ja elämä. Tuomme näitä esille ja toivomme ihmisten tutustuvan arkeemme. Täällä elämä on aika rentoa.

Somenäkyvyys hyvää mainosta

Julkkisten Lapin-vierailut ovat saanet somepostausten myötä runsaasti näkyvyyttä mediassa. Julkituloilla on Paksuniemen mukaan iso merkitys Lapin matkailulle, mutta ilmiö ei ole sinällään uusi.

– Kaikki kuuluisuudet eivät tee lomastaan postauksia vaan haluavat pysyä mahdollisimman huomaamattomina. Osa tekee päivityksiä, mikä tietysti on erittäin hyvää mainosta meille.

Hullun Poro Oy:n valtteja on tarjota jokaiselle jotakin. Wanha Hullu Poro on laskettelijoiden oma jatkobilepaikka. Ravintola Ämmilässä voi nauttia aidosta ja rehdistä Lappi á la carte -ruoasta. Ravintola Asian makumaailma taas on viritetty 
Honkongin alueelle. Vaihtoehtoja on.

Paksuniemi muistuttaa, että menestymisen takana on vuosien kova työ. Hullu Poro Oy:llä on muun muassa kansainväliset ISO- laatu- ja ympäristösertifikaatit.

Henkilöstön saatavuus haastaa

Nykyisellään Lapin matkailun kasvua jarruttaa Paksuniemen mukaan erityisesti henkilöstön saatavuus. 

– Kausityöntekijöitä on toistaiseksi ollut riittävästi. Heille on Levillä kimppa-asuntoja ja muita majoitusratkaisuja, ja houkuttimeksi riittävät monipuoliset ulkoaktiviteetit laskettelumahdollisuuksineen sekä ainutkertainen luonto. Pitkäaikaisten työntekijöiden saaminen on vaikeampaa, sillä pysyvän asumisen ja perheiden tarvitsemien palveluiden tarjonta on ollut heikompaa, Paksuniemi pohtii.

Levi on hänen mukaansa havahtunut ongelmaan. Alueen kouluja on laajennettu, ja Kittilään rakennetaan paraikaa uutta täyttämään kasvavan väestömäärän tarpeita. Myös päivä-hoitopalveluita on Paksuniemen mukaan parannettu.

– Levi on elävä kylä, myös sesonkien ulkopuolella, samoin tietysti koko Lappi. Tänne tarvitaan silti lisää asukkaita, jotta alue myös pysyisi elävänä!

KUKA?

  • Annukka Paksuniemi, 52. Hullu Poro Oy:n henkilöstö- ja varatoimitusjohtaja. Yhtiön palveluksessa vuodesta 2007. Lapin matkailu- ja ravintolayrittäjät ry:n puheenjohtaja. Myös muita luottamustoimia.
  • Syntynyt: Jyväskylässä, mutta asunut Lapissa lähes koko ikänsä. ”Koen olevani lappilainen.”
  • Perhe: Aviomies, kaksi aikuista lasta ja yksi lapsenlapsi. Ollut naimisissa 32 vuotta.
  • Koulutus: Matkailun restonomi. Opiskelee työn ohessa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.
  • Asuu: Köngäs-nimisessä kylässä Ounasjoen varrella.
  • Motto: ”Tyhmä ei tarvitse olla, mutta positiivinen hulluus on hyväksi.”

Teksti: Maarit Seeling/ Editor Helsinki Oy / wematchu.com 13.3.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää