Ruotsi: 23 syytä vierailla siellä vuonna 2023

Järvsöbaden juhannustunnelmissa. Kuva: Countryside Hotels


 

Jos olet tulossa Ruotsiin tänä vuonna, pääset todennäköisesti kokemaan ainakin yhden monista ympäri vuoden järjestettävistä juhlallisuuksista. Vuosi 2023 on Ruotsille todella juhlavuosi, ja syitä juhlaan on monia. Alta löydät valikoiman kaikista uusista nähtävyyksistä, jotka avataan, ja tapahtumista, joita Ruotsissa järjestetään vuoden 2023 aikana. (Löydät ne myös täältä!)

 

- Vuosipäivät

- Saunat, kylpylät ja uima-altaat

- Luontoelämykset

- Muotoilu ja arkkitehtuuri

- Näyttelyt

- Ruoka ja juoma

 

Vuosipäivät

 

Ruotsin lippu. Kuva: Agence les Conteurs


 

 

Aluksi Ruotsi juhlii 500-vuotista taivaltaan. Ruotsin kansallispäivänä 6. kesäkuuta 2023 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Kustaa Vaasa valittiin kuninkaaksi ja Ruotsista tuli itsenäinen valtio. Juhlavuosi osuu yksiin Ruotsin nykyisen monarkin, kuningas Carl XVI Gustafin 50-vuotisjuhlavuoden kanssa. Tästä syystä kuningas ja kuningatar matkustavat ympäri maata vieraillakseen kaikilla Ruotsin 21 alueella ja tavatakseen yleisöä.

 

Muut merkkipäivät

 

Lisebergin ravintola


 

 

Göteborg, Ruotsin toiseksi suurin kaupunki ja maailman kestävin kaupunki, täyttää 400 vuotta. Juhlavuosi oli oikeastaan vuonna 2021, mutta aivan kuten vuonna 1921, kun espanjantauti iski maailmaan, pandemia tuli väliin, ja juhlallisuuksia siirrettiin kahdella vuodella. Göteborgin syntymäpäivä on 4. kesäkuuta, ja juhlallisuudet käynnistyvät suurella juhlavuoden festivaalilla 2.-4. kesäkuuta. Juhlallisuudet jatkuvat koko kesän ajan ja huipentuvat 3. syyskuuta vuosittaiseen Göteborgin kulttuurifestivaaliin ja Göteborgsvarvet-maratoniin.

Toinen syntymäpäivälapsi Göteborgissa on maamerkki ja huvipuisto Liseberg. Liseberg on tunnustettu Euroopan parhaiden huvipuistojen joukkoon, ja se juhlii 100-vuotista taivaltaan käynnistämällä Lunan - 33,5 metriä korkean bumerangivuoristoradan, joka on maailman korkein ja nopein laatuaan. Liseberg avaa huhtikuussa myös uuden hotellin, Liseberg Grand Curiosa Hotelin. Lue lisää siitä ja muista Ruotsin 2023 uusista ja trendikkäistä hotelleista täältä.

 

Tukholmassa useilla suosituilla nähtävyyksillä on vuosipäivät. Kuninkaallinen ooppera täyttää 250 vuotta ja juhlii sitä koko vuoden juhlavuoden ajan järjestämällä juhlavuoden tapahtumia, kuten pukumyyjäiset, Lars von Trierin menestyselokuvaan Melancholia perustuvan uuden oopperan maailmanensi-ilta ja uudenvuoden naamiaiset. Nordiska Museet, Ruotsin suurin kulttuurihistoriallinen museo, juhlii 150-vuotista taivaltaan lukuisilla tapahtumilla, teemailloilla, työpajoilla ja konserteilla, joissa katsotaan ajassa taaksepäin ja eteenpäin. Rakastettu maamerkki Tukholman kaupungintalo juhlii 100-vuotista taivaltaan järjestämällä 200 siviilivihkimistä 23. kesäkuuta.

Vanhin juhlavuosi on kuitenkin upea Lundin katedraali Skånen läänissä. Kesäkuun 30. päivänä vuonna 1123 kryptan alttari vihittiin käyttöön, ja 900-vuotisjuhlaa juhlitaan historiallisilla kierroksilla, luennoilla, konserteilla ja monilla muilla tapahtumilla koko vuoden ajan.

 

Saunat, kylpylä ja uima-altaat

 

Aurinkomuna-sauna. The Solar Egg. Kuva: Riksbyggen


 

 

Tänä vuonna saunan ja uinnin ystäviä hemmotellaan Ruotsissa uusilla vaihtoehdoilla.

Aurinkomuna - taiteilijakaksikko Bigert & Bergströmin Riksbyggenille luoma kultahohtava sauna - teki ensiesiintymisensä Kiirunassa huhtikuussa 2017. Sen jälkeen se on kiertänyt maailmaa ja kerännyt matkansa varrella muotoilupalkintoja ja tunnustuksia. Aurinkomuna on 11. helmikuuta - 30. huhtikuuta 2023 Sara Kulturhusin katolla Skellefteåssa. Varaukset ovat nyt avoinna, ja vierailu saunassa on maksuton.

 

Toinen ainutlaatuinen saunakokemus löytyy 80 metriä maan alta Seikkailukaivoksesta eteläisessä Taalainmaalla. Täällä louhittiin rautamalmia satojen vuosien ajan, ja legendan mukaan myyttinen olento Kaivostyöläisvaimo valvoo paikkaa yhä. 3,5 tuntia kestävään saunarituaaliin kuuluu opastettu kierros kaivoksessa, paikallisesti tuotettuja herkkuja ja mahdollisuus uida kaivoksen kristallinkirkkaassa vedessä.

 

Hestraviken Riverside Spa



Helmikuussa Hestraviken-hotelli Isabergissä, Smålandissa, avasi kolmeen kerrokseen ulottuvan, luonnon inspiroiman kylpylän. Hestraviken Riverside Spa -kylpylässä on kolme lämmitettyä ulkouima-allasta, Nissan-joen ylle nojaava sauna ja upouusi hotelliosasto, johon mahtuu 40 yöpyjää. Kylpylässä keskitytään rentoutumiseen, mutta vieraita kannustetaan yhdistämään vierailu ulkoilma-aktiviteetteihin, kuten golfiin, patikointiin, pyöräilyyn ja hiihtoon, joita lähialueella on tarjolla.

Göteborgin Frihamnenin alueella sijaitseva Jubileumsparkenin julkinen puisto ja jo ennestään kuuluisa The Sauna ovat kesäkuussa entistäkin houkuttelevampia, kun kolme pohjatonta uima-allasta avataan Göta Älv -joessa. Altaissa on puhdistettua makeaa ja suolaista vettä, jossa voi uida, liukua ja sukeltaa ympäri vuoden. Uimalaitokseen tulee myös puisia aurinkoterasseja, suihkuja ja laitureita. Tiloihin on vapaa pääsy, ja niihin mahtuu kerralla 500 ihmistä.

 

Luontoelämyksiä

 

Kolme suurta luontoelämystä vihitään käyttöön vuonna 2023. Minkä niistä valitset ensimmäisenä?

Göta-kanava, kuuluisa vesiväylä, joka yhdistää Vänern- ja Vättern-järven, vihitään tänä vuonna käyttöön Ruotsin seitsemäntenä kansallisena pyöräilyreittinä. Pyöräilyreitti on jaettu seitsemään osaan, ja se ulottuu yli 200 kilometriä vanhoja hinausteitä pitkin, kanavan sulkujen, siltojen ja viehättävien kylien ohi. Ota oma pyörä mukaan tai vuokraa sellainen - tarjolla on useita pyöräilypaketteja.

Vuonna 1796 Jämtlandissa sijaitseva Ragunda-järvi tyhjeni ja tuhoisa tulva pyyhkäisi maiseman halki. Neljä tuntia myöhemmin luonto muuttui lopullisesti, ja entinen upea vesiputous vaikeni. Nykyään Kuolleet putoukset (Döda fallet) on arvostettu matkakohde, ja se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden katsella vesiputousta ilman vettä. Kesäkuun 10. päivänä alue vihitään käyttöön Ruotsin toisena kansallisena geopuistona nimellä Geopark Indalsälven.

Vuorikiipeilijöille on luvassa toinen adrenaliinintäyteinen seikkailu vuonna 2023, kun Ruotsin uusin Via Ferrata avataan Orbaden Zip and Climbissä Hälsinglandissa. Hieman haastava kiipeilyreitti tulee saataville yhdessä oppaan kanssa. Voit valloittaa 300 metrin matkan samalla, kun nautit henkeäsalpaavista näkymistä Ljusnanin laaksoon ja ympäröivään primäärimetsään.

 

Suunnittelu ja arkkitehtuuri

ArkNat. Kuva: Lj: Martin Edström/Visit Sweden


 


Ruotsi tunnetaan helppokäyttöisestä, käyttöä varten tehdystä muotoilusta, eivätkä vuoden 2023 muotoilu- ja arkkitehtuuriuutiset ole poikkeus.

ArkNat on kehittyvä suunnittelukonsepti, joka koostuu erilaisista luonnossa sijaitsevista tuulensuojista. Useita arvostettuja suojia löytyy Ylärannikolta ja Skånesta. Elokuussa Östergötlandin Ombergiin ja Tåkerniin syntyy kaksi uutta puista suojapaikkaa ja levähdyspaikka. Hanke on arkkitehti- ja insinööriopiskelijoiden yhteistyöprojekti, jossa pyritään sovittamaan yhteen muoto ja toiminta sekä yhdistämään luonto ja arkkitehtuuri.

 

Wisdome on Göteborgin uusin maamerkki, joka avataan kesäkuussa. Arvoituksellinen pallorakennelma on tehty puusta, ja se on jo paikallaan Universeumin katolla. Sisällä on 360°:n näyttö, jossa on kehittynyttä visualisointiteknologiaa. Wisdome avaa mysteerejä kaikesta ihmiskehosta tulevaisuuden avaruusmatkoihin. Halkaisijaltaan 26,5 metrillä siitä tulee Ruotsin suurin visualisointikupoli.

 

Näyttelyt

 

Ikonisesta impressionistisesta taidemaalarista provosoivaan katutaiteeseen - seuraavassa on vain pieni valikoima ruotsalaisia näyttelyitä vuoden 2023 aikana.

Claude Monet'n töiden ihailijoille on tänä vuonna Ruotsissa tarjolla kaksi näyttelyä.

Monet & Friends Alive on elämys kaikille aisteille - kävijöitä ympäröivät kuvat, musiikki ja tuoksut. Kävele Bridge over a Pond of Water Lilies -teokseen ja tule osaksi taideteosta tai istahda hetkeksi alas ja anna impressionistin maalausten vaikutelmien huuhtoa päällesi. Monet & Friends Alive on koettavissa Kalmarin linnassa 1. huhtikuuta - 5. marraskuuta.

Monet's Garden on immersiivinen elämys, jossa taidemaalarin ajattomat mestariteokset heräävät henkiin taidokkaiden installaatioiden ja musiikin avulla ennennäkemättömällä tavalla. Aloitat studiosta, jossa Monet'n mestariteokset syntyivät, ja kävelet sen jälkeen hänen kimaltelevaan ja värikkääseen puutarhaansa Normandiassa. Monet's Garden on nähtävissä Tukholmassa 6. lokakuuta - 21. tammikuuta 2024 ja Malmössä 1. maaliskuuta 2024. 

 

Kuva: Monet Monet'n museo: Dominik Gruss/COFO Entertainment

 

 


 

Banksy on toinen taiteilija, jonka teokset kiertävät Ruotsissa vuonna 2023. The Mystery of Banksy - A Genius Mind käsittelee anonyymiä graffititaiteilijaa muun muassa grafiikan, veistosten ja videoiden kautta. Ja aivan Banksyn mottoa "Copyright is for losers" mukaillen, näytteillä olevien teosten valikoimaa ei ole hyväksytty Banksyn toimesta. Näyttely alkaa Malmössä 14. tammikuuta-21. toukokuuta, minkä jälkeen se siirtyy Göteborgiin ja Tukholmaan (päivämäärät TBA).

On kulunut 80 vuotta siitä, kun ruotsalainen huonekalufirma Ikea mullisti vähittäiskaupan. Kesäkuussa avautuu uusi eri vuosikymmeniin keskittyvä näyttely Ikea-museossa, joka sijaitsee aivan ensimmäisessä myymälässä Älmhultissa, Smålandissa. Kävijöitä odottaa hauska ja värikäs esittely, jossa on mahdollisuus tunnustella, kokeilla ja kokea Ikean tuotteita 1950-luvulta tähän päivään. Näyttelyn nimi ja päivämäärät TBA.

Down North / Contemporary Art in the Arctic kokoaa yhteen 30 taiteilijan teoksia Ruotsista, Norjasta, Islannista, Yhdysvalloista ja muista maista. Näyttelyssä tuodaan esiin ilmasto- ja ympäristöhaasteita sekä alkuperäiskansojen kolonisaation vaikeaa historiaa, mutta siinä myös vastataan illuusioon pohjoisesta syrjäisenä erämaana. Down North on esillä Bildmuseetissa Uumajassa 26. toukokuuta - 14. tammikuuta 2024, ja se on samalla museon ensiavaus muutaman kuukauden remontin jälkeen.

 

Ruoka ja juoma

 

Östermalmin kauppahalli Tukholmassa. Kuva Agence les conteurs


 

 


Suurin yksittäinen ruokatapahtuma, jota kannattaa seurata Ruotsissa vuoden 2023 aikana, on se, että Tukholma on nimetty Euroopan gastronomiapääkaupungiksi. Kaupungin innovatiivista ja kestävää ruokakulttuuria tuodaan esiin koko vuoden ajan laajalla ruoka- ja juomafestivaaliohjelmalla, huippukokin vierailuilla ja muilla tapahtumilla.

Oletko utelias kokeilemaan joitakin Ruotsissa 2023 avattavista ravintoloista? Tutustu Göteborgin uusiin ravintoloihin tai Tukholman uusiin ja trendikkäisiin ravintoloihin.

Lisää inspiraatiota siitä, mitä tehdä Ruotsissa, löydät TÄÄLTÄ.

 

 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries