Oman houkuttelee eksoottiselle telttaretkelle

Omanissa on sallittua ja ilmaista retkeillä lähes missä tahansa: keskellä vuonomaisemaa tai hiekka-aavikkoa, vuoristojen kalliopaljastumilla sekä wadissa luonnonaltaiden välissä.


 


 

Omanilaiset rakastavat yöpyä ulkoilmassa. Ja sen voi uskoa - taivasalla saa ihailla upeita vuoristomaisemia ja autiomaata, nauttia hiljaisuudesta ja pitää etäisyyttä soukien innokkaista myyjistä. Mutta mitä kannattaa muistaa, jos aikoo yöpyä ulkosalla Omanissa? Entä missä ovat parhaat leirintäalueet?

Tässä pieni opas telttaretkelle Omanissa.

 

Oman on tunnettu muun muassa vieraanvaraisista asukkaista, turvallisesta ilmapiiristä ja hyvästä infrastruktuurista. Tähän kun lisätään harvaanasutut alueet ja kaunis ympäristö, roadtripit ja telttaretket ovat täydellisiä loma-aktiviteettejä. Säästä ei myöskään tarvitse olla huolissaan: maassa sataa hyvin vähän, ja raikas iltatuuli tasoittaa pois päivien kuumuuden. Ja usein yöpymispaikoilla saa olla aivan rauhassa.

 

Omanissa on sallittua ja ilmaista retkeillä lähes missä tahansa: keskellä vuonomaisemaa tai hiekka-aavikkoa, vuoristojen kalliopaljastumilla sekä wadissa luonnonaltaiden välissä. Rajoitukset koskevat ainoastaan yksityisalueita ja luonnonsuojelualueita, kuten Ras al Jinz, jossa villikilpikonnat munivat. Muscatin alueella on mahdollisuus yöpyä tietyillä pakoilla, joihin haetaan etukäteen lupa (luvan voi hakea täältä). Lisäksi telttapaikka pitää pystyttää etäälle paikallisista kylistä ja muista asuinalueista. Mutta muutoin telttaretkille vain taivas on rajana.

 

Monet paikalliset autovuokraamot auttavat myös teltan vuokraamisessa sekä tarvittavien retkeilyvarusteiden, kuten kylmälaukkujen, tuolien, pöytien, ruokailuvälineiden ja makuupussien hankinnassa. Lisäksi monien vuokra-autojen katolla on taitettava teltta. Esimerkiksi autovuokraamo Nomad Tour vuokraa kattoteltalla varustettuja autoja alkaen 55 OMR (noin 150 euroa) / päivä. Nelivetoauto ei ole pakollinen mutta suositeltava valinta, jos haluaa ajaa syrjäisiin paikkoihin tai esimerkiksi Jabal Shamsin vuoristoon. Pidempään asumiseen sopivat telttaleirintäalueet, joita on muun muassa Sharqiya Sandsin aavikolla.

 

Tässä on Omanin neljä kauneinta telttailualuetta:

 

Ihana elämys rannalla: Omanissa voi yöpyä monilla silkinpehmeillä hiekkarannoilla, joihin pääsee helposti pääteiltä. Yksi upea kohde on Ras Madrakah Beach, joka sijaitsee Duqmin kaupungin lähellä, jotakuinkin Muscatin ja Salalahin välissä. Rannan ympärillä on kaksi kalliota, jotka ovat kauniita vaelluskohteita. Upea reitti on myös Salalahin eteläpuolella sijaitseva 5 kilometriä pitkä Al Fazayah Beach, jossa rannan saa melkein varmuudella itselle.

 

Vuoristovaellus rohkeille: Omanin korkeimman vuoren, Jabal Shamsin lähellä voi yöpyä lähes 1 000 metriä syvän rotkon reunalla. Telttapaia sijaitsee Saiqin tasangolla noin 2 300 metrin korkeudessa, josta on upea panoraamanäkymät vuorille. Huhtikuussa alueella voi ihailla tuhansia alueella kukkivia ruusunkukkia.

 

Rauhaa avaralla aavikolla: Sharqiya Sands tarjoaa nuotioromantiikkaa loputtomassa hiekka-aavikkomaisemassa. Se löytyy noin kolmen tunnin ajomatkan päästä Muscatista sekä Salalahista luoteispuolella sijaitsevasta Rub al-Khalista, jossa komeilevat jopa 300-metriset kalliot. Erityisen hyvä leirintäpaikka on niin kutsutuilla Sugar Dunes -dyyneillä sijaitseva Sharqiya Sands, jossa liidunvalkoinen hiekka sulautuu suoraan mereen.

 

Lintubongareiden Mekka: Keskellä Omanin itärannikkoa komeilevat Masirah Islandin suolatasangot, jotka houkuttelevat lukuisia lintujen ystäviä vuosittain. Onnekkaat bongaavat alueelta flamingoja, kapustahaikaroita ja suuria haikaroita. Masirah Island on kaunis alue myös telttayöpymiseen. Lisäksi alueella sanotaan olevan Omanin parhaat tuuliolosuhteet leijojen lennättämiseen.
 

Yleiskatsauksen muista hyvistä leirintäalueista, ruokakaupoista, makean veden asemista ja huoltoasemista antavat esimerkiksi eri mobiiliapplikaatiot, kuten iOverlander.

 

 

 

 

 

Oman

Omanin sulttaanikunta on houkuttelevan luonnon, kiehtovan historian ja Lähi-idän ystävällisyyden maa. Vierailijoita odottaa yli 5 000 vuoden historia, viisi Unescon maailmanperintökohdetta sekä useita jännittäviä kulttuurikohteita, kuten Muscatissa sijaitsevat Kuninkaallinen oopperatalo ja Sultan Qaboosin moskeija.

 

Lisäksi Oman tarjoaa lukuisia luontoelämyksiä: vaikuttavia kallioita, henkeäsalpaavia näköalapaikkoja ja yli 3 000 kilometriä pitkän rantaviivan, jossa voi harrastaa eri vesiurheilulajeja. Vierailun arvoisia ovat myös upeat Hajar-vuoret, 3 075 metrin korkuinen Arabian niemimaan korkein vuori Jabal Shams sekä riippuvien puutarhojen koristama Jabal Akhdar -vuori. Rehevät keitaat, piilotetut vadit (kuivuneet joenuomat) sekä monien metrien korkuiset dyynit houkuttelevat esimerkiksi patikointiin ja kiipeilyyn, ja tuliset mausteet ja maukkaat raaka-aineet kutsuvat perinteiseen keittiöön.

 

Omanin kulttuuriperinnön ja matkailun ministeriö Ministry of Heritage & Tourism (MHT) vastaa Omanin sulttaanikunnan matkailun markkinoinnista. Matkailuneuvoston tavoitteena on luoda kasvua matkailualalle ja lisätä kohteen tunnettavuutta.

www.experienceoman.om

 

Lähde: Unitedspiritnordic.com 27.3.2023

 



 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries