Fagervik ruukkikylä

Fagervikissa on kartanolle kuuluva pieni yksityinen puukirkko. Taustalla näkyy kartanon päärakennus, joka on sekin järven rannalla.




Fagervikin ruukkikylä Inkoossa oli viimeinen vierailukohteemme, kun syyskuisena sunnuntaina teimme tuttavapariskunnan kanssa autoretken Itä-Uudellamaalla. Päivä oli jo kääntymässä iltaan, kun parkkeerasin Volvoni ruukkialueen pysäköintialueelle,  ja lähdimme kävelykierrokselle.

Fagervik on hieno paikka. Se on vähemmän tunnettu ja pienempi kuin Fiskars, jossa olimme aiemmin päivällä poikenneet. Fagervikissa ei myöskään ole juuri palveluja. On vain pieni museo ja kesäkahvila, jotka nyt olivat kiinni.

Silti Fagervik on upea. Ainutlaatuinen kartano ja ruukkialue sijaitsevat pienen järven rannalla vanhan mutkaisen Kuninkaantien varrella. Kuninkaantie oli tie, joka aikoinaan yhdisti Ruotsin valtakunnan osat Tukholmasta Turun kautta Viipuriin ja Pietariin saakka.

Kartano puistoineen on yksityiskäytössä, joten kävelimme ruukin vanhaa kyläraittia ja tutustuimme ulkopuolelta pieneen yksityiseen kartanon puukirkkoon, jonka tapulissa oli vuosiluku 1737. Kurkistelimme myös vanhojen ruukkirakennusten ikkunoista vanhaan metallipajaan, jonka kankivasarat olivat vaienneet jo 1900-luvun alussa. Kartanon puistossa näkyi olevan hieno suihkulähde toiminnassa.

Kartanon vieressä on pienen kyläraitin varrella vanhoja, punamullalla maalattuja työläisten asuntoja, joita ilmeisesti vuokrataan myös ulkopuolisille.

Kartanon iso keltainen monikerroksinen päärakennus kylpi hienosti ilta-auringon valossa järven rannalla. Olen viime vuosina vieraillut Fagervikissa useita kertoja, ja silti paikka ihastuttaa aina uudelleen.

Kirjoittaja vieraili Fagervikissa 23.9.2018.

Kuvat Lapintiira









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries