Villa Ephrussi ja Monte Carlo



Villa Ephrussi on kuin vaaleanpunainen koru hienon puiston keskellä.


Olin muutama vuosi aiemmin lukenut mielenkiintoisen kirjan odessalaislähtöisestä juutalaisesta Ephrussien pankkiirisuvusta, joten halusin ehdottomasti päästä tutustumaan Ranskan Rivieralla sijaitsevaan kartanoon Villa Ephrussi de Rothschildiin ollessani Nizzassa elokuussa 2017.

Villa Ephrussi sijaitsee Nizzan ja Monacon välissä kauniilla Saint Jean Cap Ferratin niemellä, jonne pääsee Nizzasta vajaassa puolessa tunnissa junalla tai bussilla.
Matkustimme vaimoni kanssa Cap Ferratiin Nizzasta Monacoon menevällä bussilla numero 100, josta hyppäsimme pois Cap Ferratin kohdalla. Bussipysäkiltä oli vielä noin puoli kilometriä matkaa Villa Ephrussille, mutta kuumasta säästä johtuen kävelymatka tuntui vieläkin pidemmältä. Olisimme ilmeisesti päässeet lähemmäksi määränpäätä bussilla numero 81, mutta valitsimme Monacon bussin, koska halusimme matkustaa osana muuta seuruettamme, joka oli matkalla Monacoon.

Kartanovierailu oli vaivan arvoista. Villa Ephrussi sijaitsee Cap Ferratin niemellä korkealla paikalla, joten kartanon alueelta on hieno näköala edessä avautuvalle Välimerelle. Kartano itsessään on kaunis kuin koru, ja sitä ympäröi laaja puutarha eksoottisine kasveineen. Villa Ephrussissa ja sen puutarhassa saa helposti kulumaan pari tuntia.

Kartanon suunnitteli ranskalainen arkkitehti Aaron Messiah ja sen rakennutti upporikas Rothschildin pankkiirisukuun kuuluva paronitar Béatrice de Rothschild (1864-1934), joka oli naimisissa pankkiiriparoni Maurice de Ephrussin kanssa. Jostain muistan lukeneeni, että rouva keskitti tarmonsa rakennusprojektiin isännän hävitessä omaisuuksia uhkapelipöydissä.

Villa Ephrussi de Rothschild puutarhoineen on mielestäni yksi mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä Nizzan lähistöllä. Paikka on auki yleisölle. Aukioloajat ja muita käytännön ohjeita löytyy Villa Ephrussin nettisivulta. Busseja Monacoon ja Cap Ferratiin lähtee Nykytaiteen museon läheisyydestä. Yksi bussimatka maksaa vain 1,5 euroa, joten bussimatkailu Ranskan Rivieralla on halpaa lystiä.

Kartanovierailun jälkeen nousimme jälleen bussiin ja jatkoimme matkaa Monacoon, jossa vietimme iltapäivän lähinnä kävelemällä ja syöden lounasta Monte Carlossa ravintolassa, jonka nimi oli Bar&Kitchen Il Calcio. Tonnikalasalaatti, pizza ja kaksi hampurilaista juomineen maksoivat yhteensä 92 euroa, eli ei ihan halpaa muttei ylettömän kallistakaan. Ruoka oli ihan maistuvaa.

Jälleen kerran ihmettelimme Monacon autokantaa, jossa Bentley, Ferrari, Porsche ja Rolls-Royce ovat yleinen näky. Ratin takana näkyi melko usein olevan varakas arabi. Iltapäivällä poikkesimme vielä iltapäiväkahvilla Monte Carlon Starbucks-kahvilassa, jonka kattoterassilta on upeat näkymät Monte Carloon ja merelle.

Kirjoittaja vieraili Villa Ephrussissa ja Monacossa 8. elokuuta 2017.



Villa Ephrussi valmistui 1900-luvun alussa.

Villa Ephrussia ympäröi kaunis puisto eksoottisine kasvilajeineen.

Villa Ephrussia ympäröi kaunis puisto eksoottisine kasvilajeineen.


Kartano muistuttaa sisätiloiltaan pientä palatsia.

Kartanon ikkunoista siintää Välimeri.

Villa Ephrussi sijaitsee korkealla mäellä, josta on avara näkymä merelle.




Cap Ferratin niemen ympäristö on suosittu ankkuripaikka.

Villa Ephrussin pohjakuva ja pääsylippu.

Villa Ephrussin vieressä on parkkipaikkoja.



Monte Carlon katukuvaa hallitsevat Porschet ja muut kalliit automerkit.

Monte Carlon mutkat ovat tuttuja F1-kilpailuista.

Lounas Monte Carlossa ei ole halpa muttei ylettömän kalliskaan.

Monte Carlon Starbucks-kahvilalla on terassi, josta on hieno näkymä rantaan.

Talojen alle sukeltava tunneli on tuttu Monte Carlon F1-kilpailuista.


Monte Carlossa on ajateltu koiranomistajia. Kadun varressa on vähän väliä automaatteja, joista saa pussin lemmikin jätöksiä varten.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries