Nizza, hotelli Negresco, Ranska


Hotelli Le Negresco on Nizzan kuuluisin hotelli ja kaupungin tunnettu maamerkki rantakadun varrella.

Sanoilla Nizza ja Ranskan Riviera on tarunhohtoinen kaiku. Alue on esiintynyt monien kuuluisien elokuvien ja kirjojen näyttämönä, ja turismia siellä on ollut jo yli 100 vuotta.

Minä matkustin ensimmäistä kertaa Nizzaan marraskuussa 2007. Yritys, jossa silloin työskentelin, järjesti kaupungissa viisipäiväisen työkokouksen. Ei hassumpi ympäristö seminaarille, vai mitä! Kokouspaikaksi oli kaiken lisäksi valittu Nizzan kuuluisin hotelli, Le Negresco, jossa myös majoituimme.

Seminaari järjestettiin salissa, jossa oli melkeinpä koko seinän kokoinen ikkuna Nizzan hienolle pääkadulle eli Englantilaiselle promenadille (Promenade des Anglais) ja Välimerelle. Oli vaikeata keskittyä kokoukseen, kun katse harhaili Välimerelle ja rantapromenadille, jossa ihmiset lenkkeilivät, ulkoiluttivat koiriaan ja nauttivat raikkaasta meri-ilmasta. Sää oli aurinkoinen ja lämpötila nousi keskipäivällä lähes 20 asteeseen.

Iltaisin meille jäi toki sen verran vapaa-aikaa, että ehdimme lähteä kaupungille kävelylle ja syömään päivällistä moniin kaupungin ruokaravintoloista. Yhtenä iltana nousimme Nizzan kukkuloille miellyttävään ravintolaan, jonka pihamaalla pelasimme ensin petankkia. Illat olivat sen verran viileitä, että pikkutakki oli tarpeellinen varuste.

Ehdin myös tehdä jonkin verran ostoksia muun muassa Galeries Lafayette –tavaratalossa, jonne oli Negrescosta noin kilometrin kävelymatka.

Mitä sitten tulee itse hotelliin, se oli tietysti hieno ja kaikin puolin erikoinen. Yleiset tilat muistuttivat taidegalleriaa tai palatsia, koska seiniä reunustivat taulut ja veistokset. Seinillä oli vanhoja valokuvia kuuluisista taiteilijoista.

Aamiaista nautimme hotellin La Rotonde –salissa, joka muistuttaa tivolia värikkäine karusellihevosineen. Söimme jonakin iltana myös päivällistä yhdessä hotellin ravintoloista. Siitä jäi mieleen, että tunnelma oli hieno, mutta ruoka ei ollut mitenkään taivaallista. Palvelu oli asiallista muttei ylenpalttisen kohteliasta.

En muista huoneeni numeroa, mutta se oli toisessa kerroksessa siten, että ikkunasta oli näkymä hotellin vieressä olevan Masséna-museon puistoon. Huone oli melko avara, mutta kauniisti sanottuna patinoitunut eli hieman kulahtanut. Jos en olisi tiennyt olevani Nizzan kuuluisimmassa loistohotellissa, olisin saattanut kuvitella olevani suomalaisessa matkustajakodissa.

Negresco oli silti hieno kokemus. Siellä oli menneen maailman loistoa. Samaan hissiin saattoi osua hienostorouva koirineen. Kuulin myöhemmin, että tämä henkilö oli todennäköisesti yläkerroksessa asuva hotellin omistaja Madame Jeanne Augier, joka on emännöinyt taloa 1950-luvulta saakka.

Negrescoa on ensikäyntini jälkeen ymmärtääkseni remontoitu, ja kaikki huoneetkin ovat kuvista päätellen uudistuneet hienosti, kuitenkin hotellin klassista tyyliä kunnioittaen.

Olen myöhemmin piipahtanut Negrescossa vuosina 2012 ja 2017 esittelemässä ystävilleni hotellin hienoja yleisiä tiloja. Hotellin turvajärjestelyjä on tosin kiristetty viime vuosina siten, että muut kuin hotellin asukkaat ohjataan nopeasti ovesta ulos.

Negrescon valtteja ovat hieno tunnelma ja loistava sijainti rantapromenadin tuntumassa. Hotellin hintataso on korkea, mutta myöhään syksyllä ja talvella huoneen voi saada kohtuuhintaan.

Löysin sattumalta kustannuserittelyn käynnistäni Negrescossa. Neljä yötä hotellissa maksoi 1056 euroa. Päivällinen viidelle hengelle maksoi 228 euroa.

Kirjoittaja vieraili Nizzassa 11.-16. marraskuuta 2007.

Kuvat: Hotelli Negresco.


























Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries