Rautatalo, Alvar Aalto, Helsinki

Rautatalo sijaitsee Helsingissä Akateemisen Kirjakaupan vieressä Stockmannia vastapäätä.



Pääkaupunkiseudulla asuvana liikun tuon tuosta Helsingin keskustassa, mutta useimmiten sitä tulee vain liikuttua määrättyyn kohteeseen kiireisellä aikataululla sivuilleen vilkuilematta. Lauantaina veimme tyttäremme Helsingin keskustaan, ja koska minulla ja vaimolla ei ollut mitään erityistä ohjelmassa, päätimme heittäytyä ikään kuin turisteiksi ja lähteä kävelylle pääkaupungin keskustaan, koska syyskuun alun sää oli kaunis.

Pysäköin autoni senaatintorin lähistölle, ja lähdimme sitten kävelylle ja etsimään sopivaa lounaspaikkaa. Stockmannin tavaratalon vieressä Keskuskadulla näin kadulla mainoksen Dylan-Marmoripihanbrunssista, jonka hinta oli 19,90 euroa. Päätimme poiketa sisään ja saavuimme Alvar Aallon suunnitteleman Rautatalon atrium-pihalle.

En ollut aiemmin käynyt Rautatalossa, joten oli ihan mielenkiintoista nähdä paikka, varsinkin kun olen aina pitänyt Alvar Aallon arkkitehtuurista. Paikka oli ovenkahvoja ja valaisimia myöten tutunomainen minulle, joka olen viettänyt lapsuuteni Alvar Aallon suunnitteleman Seinäjoen hallinnollisen keskustan läheisyydessä. Seinissä paikoitellen käytetty sininen marmoririmoitus oli tuttua Seinäjoen kaupungintalon julkisivusta.

Istuimme syömään monipuolista brunssia ja nauttimaan Alvar Aallon suunnitteleman sisäpihan tunnelmasta, joka oli rauhallinen ja retrohenkinen. Paikassa oli menneen maailman tunnelmaa, jota vahvisti muun muassa atrium-pihan kulmassa oleva puhelinkoppi, jossa oli vielä vanha lankapuhelin paikallaan.

Marmoripihan seinillä oli pienimuotoinen, Aallon elämäntyöstä kertova näyttely. Brunssi oli monipuolinen ja maistuva, joten voisin mennä Marmoripihalle uudelleen syömään.

Kotiin lähtiessämme pysähdyin vielä ihailemaan Kruununhaassa sijaitsevaa Säätytaloa, joka on huomattavasti vanhempi kuin Rautatalo, mutta silti oman aikakautensa helmi Helsingin julkisten rakennusten joukossa.

Kirjoittaja vieraili Rautatalossa 1. syyskuuta 2018. Kuvat: Lapintiira.

Rautatalon Marmoripiha avautui yleisölle vuoden 2017 lopulla parinkymmenen vuoden tauon jälkeen.

Kattoikkunat tuovat valoa Marmoripihalle.

Marmoripihalla toimii nykyään lounasravintola.

Puhelinkoppi ja sen sisällä oleva lankapuhelin olivat hyödyllisiä varusteita Rautatalon valmistuessa vuonna 1955.

Säätytalo vihittiin käyttöön 1891.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries