Tartto, Viro

Veikeä sikaa esittävä patsas toivottaa asiakkaat tervetulleiksi Tarton kauppahalliin.



Tartto. Olin monesti ajatellut, että siellä olisi mielenkiintoista käydä. Tiesin paikasta sen verran, että kyseessä oli vanha kaunis Viron yliopistokaupunki, jossa asui ja opiskeli jonkin verran suomalaisiakin.

Sopiva tilaisuus Tarttoon tutustumiseen tuli toukokuussa, kun Lions-klubin paikalliskerho, jossa olen jäsenenä, päätti tehdä sinne kevätretken.
Koska vajaan 40 hengen seurueeseemme kuului monen ikäistä ja monen kuntoista ihmistä, lähdimme pääkaupunkiseudulta matkaan tilausbussilla, joka keräili osanottajat lauantaiaamuna näiden lähimmiltä bussipysäkeiltä. Sitten hurautimme bussillamme Helsingin Länsisatamaan, jossa nousimme TallinkSiljan Tallinnaan lähtevään Star-laivaan.

Pari tuntia myöhemmin matka jatkui samalla bussilla Tallinnan satamasta kohti etelää. Tallinnan ja Tarton välinen tie oli hyväkuntoinen ja lähes viivasuora. Ympärillä avautui hieno virolainen keväinen maaseutu peltoineen ja puhelintolppineen, joiden päässä oli tuon tuosta haikaran pesä. Tien varressa näkyvät talot ja niiden pihapiirit olivat enimmäkseen erittäin siistit. Maasto oli tasaista kuin Etelä-Pohjanmaalla.

Pidimme lounastauon runsaan tunnin ajon jälkeen iltapäivällä Adavere Tuulik –ravintolassa, joka toimii tien varressa olevassa hienossa vanhassa tuulimyllyssä. Sieltä oli vielä noin tunnin ajomatka Tarttoon, jossa kirjauduimme Dorpat-hotelliin. Dorpat vaikutti keskitasoiselta siistiltä hotellilta.

Meille jäi noin pari tuntia aikaa kaupungilla kiertelyyn ennen Dorpat-hotellin ravintolaan järjestettyä päivällistilaisuutta. Kävelimme hotellimme vieressä kulkevan joen vartta. Poikkesimme katsomassa lähistöllä olevaa kauppahallia, jonka edustalla komeili pulleata sikaa esittävä veikeä patsas. Ilta oli melko lämmin ja aurinkoinen. Kaupungilla oli vilskettä, kun yliopisto-opiskelijat ilmeisesti juhlivat kevätkauden päättymistä.

Kävelyretken jälkeen kokoonnuimme hotellin ravintolaan nauttimaan päivällistä. Pääruokavaihtoehtoina olivat naudan entrecote ja grillattu lohi, joista valitsin ensimmäisen. Alkusalaatti oli ihan kohtuullinen. Myös entrecote maistui hyvältä, mutta valitettavasti liha oli sitkeätä, koska pihvit oli hieman aloittelijamaisesti leikattu väärin lihasyihin nähden. Tunnelma leijonapäivällisellä oli kuitenkin korkealla, ja pienen kohokohdan iltaan toivat ansioituneiden puuhamiesten palkitsemiset. Illan päätteeksi nautimme vielä lasilliset hotellin baarissa.

Seuraavana päivänä, sunnuntaina, ohjelmassa oli hotelliaamiaisen jälkeen lyhyt opastettu kiertoajelu kaupungilla ja sitten siirtyminen Viron kaksi vuotta sitten valmistuneeseen uuteen kansallismuseoon Eesti RahvaMuuseumiin (ERM).

Se oli mielenkiintoinen paikka, joka esitteli maan vaiheita aina esihistoriasta neuvostovallan kautta nykyaikaan ja itsenäisyyteen. Museorakennus oli jo sinänsä nähtävyys hienon arkkitehtuurinsa ansiosta.

Museo oli erittäin havainnollinen ja hyvin toimiva. Museokierroksen päätteeksi nautimme kahvit ja leivokset museon kahvilassa. Siellä olisi ollut tarjolla myös monipuolinen ja edullinen lounas, mutta aikataulukiireistä johtuen päätimme tyytyä nopeampaan vaihtoehtoon.

Tutustuimme myös museon ympäristöön, jossa toimi Neuvosto-Viron aikaan ilmavoimien tukikohta. Museon läheisyydessä oli mielenkiintoisen näköinen ylösalaisin rakennettu talo. Siellä käynnin jätimme kuitenkin suosiolla seuraavaan kertaan.

Museokierroksen jälkeen lähdimme ajamaan kohti Tallinnaa, jossa nousimme iltapäivällä Helsinkiin lähtevään Tallink Siljan Megastar-alukseen. Megastarissa teki vaikutuksen laivan avara tax-free –myymälä.

Palasimme kotiin sunnuntai-iltana ja totesimme, että olimme ehtineet kahdessa päivässä nähdä mielenkiintoisen palan naapurimaata.

Kirjoittaja ja hänen vaimonsa vierailivat Tartossa 5.-6.5.2018.

Kuvat: Lapintiira

Ravintola Adavere Tuulik toimii hollantilaistyyppisessä tuulimyllyssä.


Ravintola Adavere Tuulikin pihamaalla on lähialuetta esittävä kartta.

Hotelli Dorpat on kohtuuhintainen siisti hotelli lähellä Tarton keskustaa.

Tarton kaupunki on kasvanut joen partaalle.

Viron uuden kansallismuseon arkkitehtuuri on yksinkertaisen kaunista.

Viron uuden kansallismuseon rakennus näyttää joidenkin mielestä nousevalta lentokoneelta kuin symboloiden nousevaan kansakuntaa. Rakennus sijaitseekin vanhan lentotukikohdan alueella.

Viron kansallismuseon sisänäkymiä.

Viron kansallismuseon sisänäkymiä.

Hups! Ylösalainen talo toivottaa vieraat tervetulleiksi Viron kansallismuseon läheisyydessä.


Leijonat ja ladyt valmistautuvat päivälliseen Dorpat-hotellin ravintolassa.





Ansioituneiden leijonaveljien palkitseminen kuului päivällisen ohjelmaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries