Torino, Italia

Kuuluisia käärinliinoja säilytetään Torinossa San Giovannin katedraalissa paksun lasiseinän takana suojassa valolta ja yleisön katseilta.



Voitte pysäköidä autonne oikeastaan minne vain, koska pysäköinninvalvojatkin ovat nyt lomalla, sanoi vastaanottovirkailija kirjoittautuessamme elokuisena iltapäivänä hotelliin Torinossa, Italiassa.

Saapuminen maan entiseen pääkaupunkiin ja Piemonten alueen keskukseen oli yllättävä, koska odottamiemme liikenneruuhkien sijasta kohtasimmekin Torinon ydinkeskustassa hiljaiset kadut ja vähäisen liikenteen. Hotellivirkailijalta saimme kuulla, että yleensä niin kiireinen teollisuus- ja kauppakaupunki hiljenee elokuussa, kun torinolaiset itse matkustavat lähellä sijaitseville Alpeille tai Välimeren rannoille. Eipä ihme, että Torinon keskustassa sijaitsevasta Diplomatic-hotellista järjestyi huoneet edulliseen hintaan, vaikka teimme varauksen vain noin vuorokausi ennen saapumistamme.

Hotellin sijainti oli hyvä, koska monet kaupungin keskeisistä nähtävyyksistä olivat kohtuullisen kävelymatkan päässä. Niinpä lähdimmekin illalla katselemaan kaupunkia ja etsimään sopivaa ruokapaikkaa. Sellainen löytyikin nopeasti, koska kaupungissa on runsaasti ravintoloita ja viihtyisiä kahviloita. Italialaiseen tapaan ruokalistalta löytyy yleensä pasta- ja liharuokia, mutta myös erilaisia kasvisvaihtoehtoja ja etnoruokia on tarjolla.

Torino on kaunis kaupunki, jonka katuja reunastavat hienot vanhat rakennukset ja holvikäytävät, joita tuntuu olevan kilometrikaupalla. Aurinkoisella säällä holvikäytävät suojaavat kulkijaa auringonpaisteelta ja kostealla säällä vesisateelta, mikä on käytännöllistä.

Shoppailijan kannalta noin miljoonan asukkaan Torino on kuin mikä tahansa keskieurooppalainen suurkaupunki. Keskustassa on tyylikkäitä putiikkeja, ja sen ulkopuolella on kansainvälistä tyyliä noudattava outlet-keskittymä, jossa on lukuisia kansainvälisten merkkien liikkeitä. Lomakuukaudesta johtuen osa keskustan myymälöistä oli suljettuna, mutta laitakaupungin outlet-keskittymässä asiakkaita oli runsaasti. Hinnat sekä ravintoloissa että kaupoissa ovat lähellä Suomen hintatasoa.

Torinossa on runsaasti nähtävyyksä, mutta koska aioimme viettää kaupungissa vain vuorokauden, päätimme keskittyä seuraavana päivänä vain pariin mielenkiintoiseen kohteeseen.

Olin lukenut mielenkiintoisia artikkeleita Torinossa säilytettävistä Jeesuksen käärinliinoista. Käärinliinoja esitellään yleisölle erittäin harvoin, keskimäärin kerran 25 vuodessa, mutta halusin nähdä ainakin katedraalin, jossa niitä säilytetään.

San Giovannin katedraali löytyi helposti, koska se sijaitsee aivan kaupungin ytimessä muiden tunnettujen nähtävyyksien kuten PalazzoRealen eli vanhan kuninkaallisen palatsin ja ison aukion Piazza Castellon läheisyydessä.

Käärinliinoja säilytetään katedraalin sivuosassa paksun lasiseinän takana yleisön katseilta ja valolta suojattuna. Paikalla oli jonkin verran matkailijoita, mutta minkäänlaista tungosta ei ollut, joten saimme rauhassa tutustua kirkkoon, jossa kuuluisia ja kiisteltyjä käärinliinoja säilytetään. Tunnelma oli harras. Noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä katedraalista on myös erityinen käärinliinoille omistettu museo, mutta sen jätimme aikapulan vuoksi tällä kertaa väliin.

Käärinliinoista vaihdoimme maallisempiin aiheisiin ja siirryimme vuokra-autollamme Torinon automuseoon, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä kaupungin ydinkeskustasta. Muun muassa Fiatin (FabbricaItaliana Automobili Torino) kotikaupunkina tunnettu Torino on aina ollut Italian autoteollisuuden keskus, jonka historiasta automuseo tarjoaa oivallisen läpileikkauksen. Automuseossa vierähti helposti kolme tuntia, koska siellä on runsaasti mobiileja aina sadan vuoden takaa tähän päivään ja lisäksi siellä esitellään havainnollisesti auton teknisiä kehitysvaiheita ja autourheilua. Erityisesti italialaiset automerkit Alfa-Romeosta Fiatiin, Isotta Fraschiniin ja Lanciaan ovat hyvin edustettuina museossa. Lisäksi löytyy kattava kokoelma F1-autoja eri aikakausilta.

Torinossa on myös pelkästään Fiatin tuotteisiin keskittyvä museo, mutta siellä käynnin jätimme suosiolla ensi kertaan. Seuraavaan kertaan jäi myös vierailu Juventus-museossa, joka esittelee kaupungin maailmankuulun jalkapalloseuran toimintaa.

Torinossa autoilevan kannattaa muistaa, että Italiassa suhtaudutaan esimerkiksi kaistaviivoihin suurpiirteisemmin kuin Suomessa. Vaikka liikenne oli lomakaudesta johtuen rauhallista, olimme vähällä joutua autokolariin. Onneksi tilanteesta selvittiin säikähdyksellä, ja pääsimme turvallisesti jatkamaan matkaamme kohti Välimeren rantoja.

Kirjoittaja vieraili Torinossa 14.-16.8.2017.

Kuvat: Lapintiira

Käärinliinojen säilytyspaikka, San Giovannin katedraali sijaitsee Torinon keskustassa.

Käärinliinojen säilytyspaikka, San Giovannin katedraali on vaikuttava paikka.

Torino on autoyhtiö Fiatin kotipaikka. Yhtiön 1960-luvun menestysmalli on syystä kunniapaikalla Italian kansallisessa automuseossa Torinossa.

Torinon automuseosta löytyy myös Fiat 850, joka oli suosittu malli myös Suomen maanteillä 1970-luvulla.

Torinon automuseon näyttävää antia ovat Ferrarit ja muut italialaiset urheiluautot.

Lancia on perinteisesti ollut Italian isokenkäisten kulkuneuvo. Tässä malli Aurelia B20.
Edesmenneen huippuajajan Ayrton Sennan vanha F1-auto.
Ferrarikilpakuskien kuvat koristavat seinää.
Ferrarinpunaisia F1-autoja usealta vuosikymmeneltä.

Automuseossa on laaja kokoelma kilpa-autoja 1900-luvun alkupuolen malleista aina tämän päivän F1-autoihin.


Maserati Mexico.
Kätevä nikkari voi tehdä autosta vaikka sängyn.
Italialainen automuotoilun tyylinäyte.
Italialaiset ovat osanneet valmistaa myös loistoautoja.

Torinon automuseosta löytyy bensapumppu, jonka toisesta pistoolista saa punaviiniä ja toisesta valkoviiniä.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries