Koli Cultura tähtää kestäväksi kohteeksi

Havainnekuva Koli Culturan alueesta.


Kolin kansallispuiston ääreen suunniteltu luontomatkailukeskus Koli Cultura tavoittelee kansainvälistä huippua. Ramboll Finland Oy on tehnyt Koli Culturan kestävän kehityksen kuvauksen ja benchmarkannut kansainväliset vertailukohteet. ”Koli Cultura – kestävän matkailun elämyksellinen keskus” raportin perusteella Cultura edustaa kokonaisvaltaisesti kestävyyttä ja suunnitellun toiminnan varassa on hyvä rakentaa tulevaisuutta. 

- Koli Cultura vastaa Suomen matkailun kehittämisen tavoitteisiin mitä parhaimmin, toteaa kestävän matkailun projektipäällikkö Kaisa Merilahti Rambollista Koli Culturan 19. joulukuuta 2019 julkaisemassa tiedotteessa.

Merilahti osallistui kestävyyden konseptikuvauksen laatimiseen.

- Kestävyys ja vastuullisuus on kirjoitettu sisään kaikkeen toimintaan ja lähtökohtina ovat olleet laaja kumppanuusverkosto sekä yhteistyö. Toteutuessaan Koli Cultura palvelee aluetta monin eri tavoin, Merilahti summaa.

Marraskuun lopulla julkistettu Suomen matkailustrategia tavoittelee Suomen matkailuviennin kaksinkertaistumista ja kestävää kasvua. Strategian ytimet ovat kestävän kehityksen mukaisen toiminnan tukeminen, kilpailukykyä tukevan toimintaympäristön varmistaminen, saavutettavuuden kehittäminen matkailualan tarpeet huomioon ottaen sekä digitaaliseen muutokseen vastaaminen.

Koli Cultura –hankkeesta vastaavan Napa-Koli Oy:n toimitusjohtaja Ari Uusikangas iloitsee kauan valmistellun hankkeen etenemisestä.

- Koli Cultura on entistä ajankohtaisempi ja Suomi tarvitsee luontomatkailulle kestävän ja vastuullisen suunnannäyttäjän kertoo Uusikangas.

- Culturan laskelmat ja sisällöt on nyt täysin päivitetty ja täydennetty vastaamaan nykytilannetta. Olemme valmiita aloittamaan operaattori- ja rahoitustyön kunnolla, ja keskeisten kumppanien kanssa on tapaaminen tammikuussa 2020.
Ari Uusikankaan toinen ydinviesti on kansallispuiston kunnioitus aluetta kehitettäessä.

- Kolin kallioperä on yksi maailman vanhimmista ja sillä on ikää 2.7 miljardia vuotta. Culturan toimintaa kehitetään ikivanhan kallion ja Suomen rakastetuimman kansallispuiston arvoja kunnioittaen, Uusikangas tiivistää.

Keskuksen tärkeimmät arvot ovat sen sijainti ja kokonaisvaltaisuus. Tarkkaan harkittu sijainti on myös varmistanut sen, että myös luontoväki on ollut mukana viemässä hanketta eteenpäin. Tiivis ja ekologinen rakentaminen, sijainti lähellä puistoa ja erinomainen liikennesuunnittelu antavat suunnan koko Kolin alueen matkailun kestävälle kehittämiselle.

Koli Culturan mukaan sen erityisvahvuus onkin ollut kumppanuusverkosto, joka on ollut mukana suunnittelun alkuvaiheesta asti. Kumppanuuksien avulla keskuksen erityispiirteet ja vahvuudet – arkkitehtuuri, ekologisuus, esteettömyys, hiljaisuus, valaistus, liikenne – on hiottu kokonaisuudeksi, jollaista ei löydy mistään muualta.

Koli Culturan sijainti mahdollistaa järkevän joukkoliikenteen kehittämisen ja puiston toimien palvelemisen: kaikki liikenteen tarpeet tuodaan kansallispuiston ulkopuolelle. Sijainti tuo myös uusia ulottuvuuksia kylän elinvoimaisuuden lisäämiseen. Culturan toiminnallinen konsepti edellyttää tiivistä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa ja sijainti puiston ulkopuolella helpottaa toiminnan laajenemista ja muiden toimijoiden sijoittumista keskuksen tuntumaan.

Kuvat: Koli Cultura ellei toisin mainittu.


Havainnekuva Koli Culturan hotellista.

Havainnekuva Koli Culturan huvilasta.

Havainnekuva Koli Culturan leirintäalueesta.

Havainnekuva Koli Culturan rantasaunasta ja elämysmaailmasta.

Maisemakuva Kolilta. Kuva: Karelia Expert.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries