Madrid — vinkit viikonloppumatkalle

Calle Alcalá –katu Madridissa on tunnettu kauniista rakennuksistaan.


Espanjan pääkaupunki Madrid on mielenkiintoinen miljoonakaupunki, joka tarjoaa paljon nähtävää. Keräsimme muutamia vinkkejä kaupungin mielenkiintoisista paikoista ja sen tarjoamista elämyksistä, joihin voi tutustua vaikkapa muutaman päivän viikonloppumatkalla.

Madridin vanhan kaupungin sydän: Plaza Mayor
Keskiaikaisen Plaza Mayorin historia ulottuu liki 400 vuoden päähän. Espanjan kuningas Filip II rakennutti aukion, kun Espanjan parlamentti muutti Madridiin. Aikoinaan torina palvellut Plaza Mayor on selvinnyt kolmesta vakavasta tulipalosta. Holvikaarten ja pylväskäytävien lomasta on hyvä aloittaa tutkimusretki Madridin historialliseen keskustaan.

Taidetta: Plaza de Cibeles
Taiteen ystävien kannattaa suunnata kohti Plaza de Cibelesin aukiota. Museo del Prado – yksi maailman merkittävimmistä museoista ja taidegallerioista – sijaitsee aukiosta vain vajaan kilometrin päässä, Plaza de Atochan ja nykyisin kaupungintalona toimivan palatsi Palacio de Cibelesin sekä palatsin edustalla pulppuavan Kybelen suihkulähteen välissä. Lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsevat myös kiehtova Thyssen-Bornemiszan museo ja upea Reina Sofían nykytaiteen museo.

Historiaa: Habsburgien kaupunki
Plaza Mayorin pohjoispuolella sijaitsee Plaza de la Villan aukio, jota ympäröivillä viehättävillä kaduilla ajantaju katoaa. Kapeat kadut antavat mahdollisuuden palata ajassa taaksepäin Habsburgien suvun hallitsijakaudelle. Habsburgit tekivät Madridista kuningaskunnan ”ikuisen auringon” pääkaupungin. Plaza de la Villasta on kätevä suunnistaa kohti Puerta del Solia eli Madridin vilkasta maantieteellistä keskustaa, jonka juuret juontavat aina 1500-luvulla saakka.

Herkkuja: tapakset
Madrid on Euroopan pääkaupungeista kaikkein aurinkoisin, joten siellä jos missä kannattaa istahtaa ravintolan terassille ja tilata tapaksia. Tapakset ovat suupalan kokoisia espanjalaisia perinneherkkuja, joita on joka lähtöön: kokeile vaikka kroketteja, mustekalaa tai legendaarista kananmuna-annosta huevos estrellados. Rohkeimmat uskaltautuvat maistamaan perinteisiä madridilaisia muhennosruokia cocidoa ja callosta. La Latinan, Malasañan ja Conde Duquen kaupunginosissa on runsaasti ravintoloita, joissa tapaksia pääsee nauttimaan aurinkoisessa ulkoilmassa.

Näköalat
Madridin parhaat näköalat avautuvat Círculo deBellas Artesin kattoterassilta, joka todella on pala ’Madridin taivasta’. Hissikyyti ylös maksaa muutaman euron. Muita kokemisen arvoisia kohteita ovat auringonlaskun säteissä kylpevä egyptiläinen Debodin temppeli ja kuninkaallinen palatsi Palacio Real ja sen upea Sabatini-puutarha.

Kuvat: The Spanish Tourist Office

Lirian palatsin kirjasto Madridissa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries