Praha — vinkit viikonloppumatkalle




Kaarlensilta on yksi Prahan tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kuvaaja: Libor Svacek/Czech Tourism.


Tsekin tasavallan pääkaupunki Praha on mielenkiintoinen kaupunki, joka on täynnä historiaa ja sykkivää nykyaikaa. Monet nähtävyydet ovat pienellä alueella vanhassakaupungissa, joten voit tutustua moniin kohteisiin vaikkapa viikonloppumatkalla. Kokosimme muutaman vinkin lyhyttä kaupunkilomaa varten.

Menneisyyttä ja historiallisia nähtävyyksiä: Kaarlensilta
Kävele kuuluisalla sillalla, jota koristaa ainutlaatuinen kivipatsaiden muodostama kuja. Kerrotaan, että sen kulmakiven asetti paikoilleen keisari Kaarle IV heinäkuun 9. päivänä vuonna 1357, kello 5.31. Ajankohta ei vastaa vain parittomien lukujen sarjaa yhdestä yhdeksään ja takaisin (1-3-5-7-9-7-5-3-1), vaan myös Auringon ja Saturnuksen yhtymää, joka on astrologisesti erittäin suotuisa tähtikuvio.

Salaperäisyyttä ja mystiikkaa: Vanha juutalainen hautausmaa. Se on mahdollisesti ollut käytössä 1400-luvun alkupuolelta lähtien, ja on siten yksi maailman vanhimmista säilyneistä juutalaisten hautapaikoista. Eräs kuuluisimmista hautakivistä kuuluu rabbi Yehuda ben Bezalellille, joka tunnetaan paremmin nimellä oppinut rabbi Löw. Hänen kerrotaan luoneen Prahan kuuluisan Golem-hirviön.

Livemusiikkia: Jazz Dock
Yksi Prahan tyylikkäimmistä jazzklubeista sijaitsee aivan Vltavajoen rannalla ja tarjoaa kauniit ja romanttiset näköalat Prahan saarille ja uuden kaupungin jugendtalojen julkisivuille päin. Konsertit alkavat iltakymmeneltä ja jatkuvat usein aamunkoittoon asti.

Ruoka ja juoma: U zlatého tygra (Kultainen tiikeri). Tämä oli kerran Tšekin entisen presidentin Václav Havelin sekä kirjailija Bohumil Hrabalin lempioluttupa. Hrabal kirjoitti teoksen Tarkoin vartioidut junat, josta tehtiin myös Oscar-palkittu elokuva. Eräänä päivänä miehet jopa jakoivat pöydän Yhdysvaltojen presidentin Bill Clintonin kanssa.

Paikalliset ovat suurilta osin samaa mieltä siitä, että kaunein Prahasta kirjoitettu kirja on edesmenneen italialaisen, Rooman yliopiston venäläisen ja tšekkiläisen kirjallisuuden professorin, Angelo Maria Ripellinon teos Praga Magica, joka on käännetty monille Euroopan kielille (muun muassa englanniksi nimellä Magic Prague). Jos olet Prahasta aidosti kiinnostunut, kannattaa hankkia kyseinen teos.



Prahan vanha juutalainen hautausmaa. Kuvaaja: Libor Svacek/Czech Tourism.

Judith Hill esiintyy Jazz Dockissa. Kuva: Jazz Dock.

Oluttupa U zlatého tygra eli Kultainen tiikeri.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries