Japanin Hokkaidō yksi parhaista matkakohteista -lehti

Japanin pohjoisin saari Hokkaidō tunnetaan parhaiten Nisekon alueen hiihtokeskuksesta, mutta saaren anti ei suinkaan jää siihen.


 

 

 

 

 

 

National Geographic on valinnut vuoden 2022 jännittävimmät matkakohteet. Yhteensä 35 kohdetta on jaettu viiteen luokkaan: luonto, seikkailu, kulttuuri ja historia, vastuullisuus ja perhe. "Best of the World 2022" -listalle on hyväksytty vain huippukohteita, joilla on mielekästä tarjottavaa tulevana vuonna. Japanin Hokkaidō on yksi listan kahdeksasta ohittamattomasta kulttuurikohteesta. 

 

Japanin pohjoisin saari Hokkaidō tunnetaan parhaiten Nisekon alueen hiihtokeskuksesta, mutta saaren anti ei suinkaan jää siihen. Maailmankuulun National Geographic -matkailumedian mukaan Hokkaidō onkin yksi vuoden 2022 ohittamattomista kohteista.


National Geographic kutsuu Hokkaidōa "anime-Japanin vastakohdaksi" ja korostaa varsinkin  Upopoy, jonka tarkoituksena on edistää, elvyttää ja levittää ainu-alkuperäiskansan kulttuuria.


Ainut olivat Hokkaidōn ja sen lähiseutujen ensimmäisiä asuttajia, ja he ylläpitävät yhä perinteitään. Ainujen side luontoon on rikkumaton: he uskovat, että henget ovat läsnä kaikissa esineissä ja osa luontoa. Ainut tunnetaan kulttuuristaan ja käsitöistään, joita näkee kaikkialla Hokkaidōssa. Esimerkkeinä voidaan mainita puuveistokset, näyttäviin symmetrisiin kuvioihin perustuvat kirjontatyöt sekä juhlapäiviin liittyvät perinnetanssit. Vuonna 2009 Unesco hyväksyi ainujen tanssit mukaan ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.


Upopoyssa voi saada lähituntumaa ainujen kiehtovaan historiaan näyttelyjen, lyhytelokuvien ja työpajojen kautta. Työpajoissa harjoitellaan esimerkiksi puunveistoa, ruoanlaittoa ja jopa ainun kielen alkeita. 


Paikallista kulttuuria kunnioittava uutuushotelli


Ainujen rikasta kulttuuria kunnioitetaan muuallakin kuin vain museoissa. Hoshino Resorts suunnittelee avaavansa tammikuussa 2022 uuden KAI Poroto -hotellin, joka on kunnianosoitus ainujen perinteille. Hotelli sijaitsee järven rannalla Upopoyn liepeillä. Vieraat pääsevät nauttimaan paikallisen Shiraoi onsenin vesistä sekä näkymistä metsiin, joissa ainut aikanaan elivät sopusoinnussa luonnon kanssa.


Nauti perinteistä lohturuokaa


Monikaan ei tiedä, että Hokkaidō tunnetaan Japanissa omaleimaisesta curryruoastaan. Se on pohjoisen "lohturuokaa", jonka katsotaan saaneen alkunsa sapporolaisessa Ajanta-kahvilassa 1970-luvulla. Ruokalajin nimi Yakuzen Curry tarkoittaa lääkecurrya, mutta nimen ei kannata antaa säikäyttää. Ruoassa on perinteisillä kiinalaisilla lääkemausteista höystetty liemi, pilkottuja vihanneksia (esim. vihreää paprikaa, munakoisoa ja kurpitsaa) sekä proteiinin lähde, joka vaihtelee ravintolasta toiseen. Sapporossa sanotaan olevan yli 200 currypaikkaa, joten omaan suuhun sopivien vaihtoehtojen löytäminen ei ole hankalaa.


Suosittu lumifestivaali


Talvilomalla kannattaa ehdottomasti katsastaa Sapporo Snow Festival, joka on alueen tunnetuimpia vuotuisia talvitapahtumia. Festivaali järjestetään kolmessa kohteessa: Ōdōrissa, Susukinossa ja Tsudomessa. Niissä on luvassa valtavia lumi- ja jääveistoksia, Hokkaidōn perinneruokia sekä lumikivaa rinteissä. Vuoden 2021 festivaali järjestettiin koronan takia verkossa. Vuoden 2022 festivaali on määrä järjestää helmikuussa, mutta tilanne elää.  


Junayhteydet paranevat 2030


Hokkaidōon matkustaminen on tulevaisuudessa entistä helpompaa. JR Hokkaidō -rautatieyhtiö pidentää Hokkaidō Shinkansen -suurnopeuslinjaa Sapporoon saakka. Rataosuuden on määrä avautua vuoteen 2030 mennessä. Valmistuttuaan rata mahdollistaa 5 tunnin suoran luotijunayhteyden Tokiosta Sapporoon.


Katso National Geographicin koko lista täällä: www.nationalgeographic.co.uk/travel/2021/11/best-of-the-world-eight-unmissable-cultural-experiences-for-2022-and-beyond


Lue lisää Hokkaid
osta täällä: www.japan.travel/en/destinations/hokkaido/hokkaido

 

 

Teksti: Japan National Tourism Organization (JNTO), related.dk

Kuvat: JNTO

 

Hokkaido on tunnettu hyvistä talviurheilumaastoistaan.


Hokkaidossa on vielä mahdollista kokea alkuperäistä japanilaista tunnelmaa.


 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries