Ravintola Kappeli Helsingissä remonttiin

Ravintola Kappeli syksyllä 2021. Kuva: SOK


 

Ravintola Kappeli on sijainnut keskellä Helsinkiä ja keskellä Esplanadia jo kolmella eri vuosisadalla. Sisustus ja vieraat ovat vaihdelleet, rakennukseen saatu kaksi uutta paviljonkia ja terassi muuntanut muotoaan, mutta talon arvotaide ja rakennuksen alkuperäinen paviljonkirakennus ovat säilyneet samoina jo yli 150 vuotta. Nyt Kappeli uudistetaan kokonaisvaltaisesti suojeltua rakennusta sekä sen historiaa ja arvokkuutta kunnioittaen. Ravintolan omistava osuuskauppa HOK-Elanto haluaa palauttaa Kappelin sille kuuluvalle paikalleen kaupungin keskipisteeksi. Sisustussuunnittelusta vastaa palkittu suunnittelutoimisto Fyra Oy ja hanketta koordinoi arkkitehtitoimisto CJN. Kappeli sulkeutuu 31.10.2021 ja avautuu uusittuna vapuksi 2022.

HOK-Elanto tukee uudistuksella kaupunkikeskustan elävöittämistä

Osuuskauppa HOK-Elanto lähtee kehittämään kulttuurihistoriallisesti merkittävää ravintolaa toteuttamalla siellä täydellisen uudistuksen yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa. ”Uudistus juhlistaa ikonisen Kappelin historiaa. Jatkossa klassikkoravintola loistaa entistä kauniimmin, sellaisena kuin se parhaimmillaan voi olla eli vuoden jokaisena päivänä avoinna olevana kaupungin keskipisteenä, kaupunkilaisten ja matkailijoiden yhteisenä kohtaamispaikkana”, lupaa ravintolanjohtaja Santeri Uusitalo.

”Tilat uudistetaan kokonaan, mutta Kappelin laadukas ruoka säilyy. Pääosaa näyttelevät jatkossakin kotimaiset raaka-aineet ja laadukkaat klassikkoannokset, monipuolisella juomalistalla täydennettynä”, Uusitalo jatkaa.

”HOK-Elanto haluaa tukea vahvasti kaupunkikeskustan eloisuuden säilyttämistä ja Kappelin uudistustyöt ovat yksi konkreettinen teko tätä tavoitetta kohti”, toteaa HOK-Elannon ravintoloiden toimialajohtaja Henriikka Puolanne. ”Kappelin osalta lähtötilanne on hyvä, sillä ravintola lähti poikkeusaikaan historiansa parhailla myynneillä. Nyt myös nuorempien sukupolvien kiinnostus Kappelia kohtaan on kasvanut ja viime kesänäkin myynti oli erinomainen, vaikka turistit puuttuivat. Uskon, että kasvu pohjautuu paitsi ravintolan uniikkiin henkeen myös nykyisiin ravintolatrendeihin. Tässä ajassa kaivataan aitoja miljöitä, joilla on vahva tarina ja juuret”, Puolanne pohtii.

Suunnittelutoimisto Fyra haluaa korostaa Kappelin alkuperää

Vuosikymmenten aikana Kappeli on nähnyt monenlaisia muutoksia. Eri vuosikymmeniltä erilaisia kerroksia pintaansa kerryttänyttä Kappelia pyritään nyt yhtenäistämään.

”Nyt tehtävässä uudistuksessa rauhoitamme ja selkeytämme ravintolan ilmettä sen alkuperää, arkkitehtuuria ja detaljiikkaa esiin tuoden. Lisäämme vehreyttä, luomme kutsuvia tunnelmia ja toisistaan selkeästi erottuvia miljöitä – kuitenkin kokonaisuus ja muotokieli yhtenäisenä säilyttäen. Aikaisemmin ehkä hieman varjoon jäänyt arvotaide tuodaan näkyvämmin esille. Lisäksi kulttuurihistoriallisesti merkittävän rakennuksen vaiheisiin ja vieraisiin liittyviä tarinoita herätetään eloon”, kertoo Fyra Oy:n sisustusarkkitehti Anu Latvala. ”Kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen säilytämme ja kunnostamme arvokkaat pintamateriaalit, kuten kalkkikivilattian ja pölkkyparkettilattian sekä kiintokalusteiden rungot.”

Kappelin uudistus toteutetaan yhteistyössä Kaupunginmuseon kanssa. Kappeli on Helsingin uudessa valmistuvassa asemakaavassa mittavasti suojeltu. Ravintola on suljettuna uudistustöiden vuoksi 31.10.2021-22.4.2022.

S-ryhmä kertoi asiasta tiedotteessaan 28.10.2021.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries