Viking Linen joulubuffetissa kinkkua ja kasviksia
Modernit kasvis- ja vegaaniruoat ovat vallanneet tilaa Viking Linen laivojen joulubuffeteista, mutta perinteisten herkkujen suosio pitää vuodesta toiseen. Tänä jouluna buffassa on tarjolla myös pieniin puuveneisiin koottuja annospaloja. ”Paikallisten raaka-aineiden lisäksi ruokahävikin vähentäminen on tärkeä osa vastuullisuuttamme”, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo.
Viking Linen joulubuffetin tähtinä loistavat tuttuun tapaan kinkku, laatikot ja alkuruoiksi tarjottavat kalat. Perinteisten jouluruokien rinnalle kehitetään joka vuosi uusia kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja – niin tänäkin vuonna. Punaisten laivojen joulubuffet avautuu 18. marraskuuta.
”Munakoisosta valmistettu vegaaninen silli on noussut suosituksi. Myös jouluisiksi maustetut kasvisruoat ja -lisukkeet tekevät kauppansa. Tänä vuonna tarjoamme uutuusannoksena esimerkiksi glaseerattua tofua, inkivääriä ja tähtianista”, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo.
Joulupöydän rakentamisessa on kuunneltu matkustajien toiveita. Vaikka kasvisruoka- ja vegaanitrendi on vahva, kinkun asemaa joulupöydässä ei näytä uhkaavan mikään.
”Joulukinkkua menee laivoillamme vuodessa yhteensä 12 000 kiloa, eikä menekki ole yhtään hiipunut vuosien varrella. Joululaatikoista suosituin on perinteinen lanttulaatikko. Kaloista asiakkaillemme maistuvat parhaiten graavi ja savustettu lohi sekä perinteiset sillit. Ihmisten makutottumukset ovat jonkin verran muuttuneet vuosien varrella. Esimerkiksi savumakrillia ei enää ole tarjolla joulubuffetissamme. Sen sijaan uusia makuelämyksiä etsivä pääsee maistelemaan vaikkapa ruusunmarja-pippurisilliä tai katajanmarjoilla ja rosmariineilla maustettua ginisilliä.”
Ruotsalainen vaatii joulupöydältä janssoninkiusauksen
Joulunalusaikaa päästään tänä vuonna viettämään laivoilla lähes normaalisti vuoden tauon jälkeen, ja matkavarauksia tehdään nyt vilkkaasti.
”Näemme selvästi, että ihmiset janoavat elämyksiä, kun he pitkästä aikaa lähtevät pois kotoa. Valmiiksi katettu pöytä houkuttelee tavallistakin enemmän, ja matkustajat käyttävät nyt avokätisemmin rahaa ravintoloissamme kuin ennen koronaa”, Janne Lindholm sanoo.
Lindholm vastaa Viking Linen joulubuffetin suunnittelusta, mutta yksin hänen luomuksensa se ei ole. Laivojen keittiömestarit ovat tuoneet ideoitaan joulupöytään – samoin Ruotsin kokkimaajoukkue, jonka kanssa Viking Line on tehnyt yhteistyötä jo pitkään. Maajoukkueelta tulee paitsi inspiraatiota, myös uusia reseptejä. Skandinaavisessa joulubuffetissa onkin makuja sekä suomalaisesta että ruotsalaisesta jouluruokaperinteestä.
”Mieltymykset naapurimaissa ovat melko samanlaisia. Tosin ruotsalaiset eivät ole laatikkoihmisiä siinä missä me suomalaiset. Ruotsalaiselle joulu ei tule ilman janssoninkiusausta, paahtokylkeä ja lihapullia.”
Annospalat vähentävät hävikkiä
Suurin osa Viking Linen joulubuffetin raaka-aineista on peräisin Suomesta ja lähialueilta eli Ruotsista, Virosta ja Pohjois-Euroopasta. Kinkut ovat ruotsalaisia, kananmunat ja maidot taas tulevat suomalaisilta tiloilta, lohet saatavuuden mukaan Ruotsista tai Norjasta.
”Haluaisimme käyttää enemmänkin pieniä paikallisia tuottajia, mutta valtavien volyymiemme takia se ei aina onnistu. Harva pystyy toimittamaan näin isoja määriä laadun kärsimättä”, Janne Lindholm kertoo.
Viking Linen ravintoloissa on jo useita vuosia tehty menestyksekästä työtä ruokahävikin vähentämiseksi. Ruoan esillepanoa on kehitetty ja annoskokoa pienennetty. Pari vuotta sitten alkaneen hävikkiprojektin aikana esimerkiksi M/S Mariellalla pystyttiin vähentämään matkustajakohtaista hävikkiä jopa 40 prosenttia.
”Tänä vuonna tarjoamme noin viidenneksen joulubuffan ruoista valmiina annospaloina esimerkiksi pieniin puuveneisiin rakennettuina. Niistä jokaisen on helppo kerätä lautaselle itselleen sopiva annos.”
Joulubuffet on tarjolla 18.11.2021 alkaen kaikilla Viking Linen laivoilla.
Kommentit
Lähetä kommentti