Marskin lounas Mikkelin klubilla
Lounasvierailumme autenttisuutta lisäsi se, että isäntänämme toimi itse Mannerheim, tai tarkemmin sanottuna tämän roolissa ja asussa esiintyvä näyttelijä Timo Närhinsalo. |
Kaksipäiväisen Mikkelin-vierailumme huipentuma oli lounas Mikkelin klubilla, joka toimi marsalkka Mannerheimin ja hänen lähimpien avustajiensa päivittäisenä ruokapaikkana hänen pitäessään päämajaansa jatkosodan aikana kaupungissa.
Kaupungin keskustassa aivan torin vieressä olevassa liikerakennuksessa sijaitseva Mikkelin klubi toimii tänä päivä tilausravintolana, jonka toiminnasta vastaa S-ryhmä. Ravintoloitsija ansaitsee kiitoksen siitä, että klubi on säilytetty täsmälleen siinä asussa kuin se oli sodan aikana. Astuminen klubin ruokasaliin on kuin siirtyisi aikakoneella 1940-luvulle. Paikan autenttisuutta todistavat lukuisat mustavalkokuvat seinällä, joissa Marski isännöi klubilla milloin Risto Rytin kaltaisia kotimaisia poliitikkoja, milloin taas historiankirjoista tuttuja saksalaisia kenraaleja.
Lounasvierailumme autenttisuutta lisäsi se, että isäntänämme toimi itse Mannerheim, tai tarkemmin sanottuna tämän roolissa ja asussa esiintyvä näyttelijä Timo Närhinsalo. Lounas Mikkelin klubilla oli yksi parhaimmista, jonka olen kokenut. Ruoka oli hyvää, ja lisäksi Närhinsalo veti roolinsa Mannerheimina loistavasti. Eikä ihme, sillä hän on esiintynyt Mannerheimina Mikkelin klubilla satoja kertoja ja tuntee Marskin elämän ja historian kuin omat taskunsa. Minusta tuntui siltä, kuin olisin keskustellut itsensä Mannerheimin kanssa. Niin aidon tuntuisesti Marskimme muisteli elämäänsä Pietarissa, Varsovassa, Keski-Euroopan metropoleissa, Aasiassa, Helsingissä ja Hangossa.
Lounas oli loistava. Se aloitettiin teemaan sopivasti Marskin ryypyllä. Isäntämme kertoi, että hänen aterioillaan otettiin aikoinaan yksi snapsi lounaalla ja kaksi päivällisellä. Koska snapsilasi oli melko iso ja koska giniä ja vermuttia sisältävä Marskin ryyppy on voimakas, tyydyimme tälläkin kertaa yhteen piripintaiseen lasilliseen, jonka nautimme oikeaoppisesti kolmella kulauksella.
Alkuruokana oli Mannerheimin lempiruokana tunnettua Vorschmackia, lihaa ja kalaa sisältävä ruoka, jonka juuret ovat Venäjällä ja Itä-Euroopan juutalaisten keskuudessa. Niin oudolta kuin lihan ja kalan yhdistelmä kuulostaa, Vorschmack oli hyvää.
Pääruokana oli kuha walewska, johon Mannerheim kertoi tutustuneensa Puolassa ollessaan venäläisen varuskunnan päällikkönä ja liehitellessään puolalaisia aatelisneitoja.
Jälkiruoka oli niin ikään loistava, ja sen kruunasi lopulta kahvi ja konjakki, jotka nautimme Marskin tapaan ruokasalin pyöreässä pöydässä.
Näyttelijä Närhinsalolla oli mielenkiintoisia tarinoita kerrottavanaan sekä Mannerheimin elämästä että omasta elämästään.
Näyttelijän esittämä Mannerheim on eräänlainen lisävaruste, jonka voi lisämaksusta tilata aterian lisäksi klubille.
Ateria Mikkelin klubilla on aivan poikkeuksellisen hieno elämys. Ruoka ja juomat olivat ensiluokkaisia, ja Timo Närhinsalon esiintyminen Mannerheimina oli kerrassaan unohtumattoman hieno. Hyvästä ruoasta kiitokset keittiöpäällikkö Juho Hokkaselle.
Kuvat: Jonne Vaahtera
Pääruokana oli kuha walewska, johon Mannerheim kertoi tutustuneensa Puolassa ollessaan venäläisen varuskunnan päällikkönä ja liehitellessään puolalaisia aatelisneitoja. |
Jälkiruoka oli niin ikään loistava, ja sen kruunasi lopulta kahvi ja konjakki, jotka nautimme Marskin tapaan ruokasalin pyöreässä pöydässä. |
Mikkelin klubi toimii tänä päivä tilausravintolana, jonka toiminnasta vastaa S-ryhmä. |
Ravintoloitsija ansaitsee kiitoksen siitä, että klubi on säilytetty täsmälleen siinä asussa kuin se oli sodan aikana. |
Kommentit
Lähetä kommentti